Tradicionalna likovna kolonija u OBV – Umetnošću protiv bolesti

Likovna kolonija “Umetnošću protiv bolesti“ održana je osmu godinu za redom u Opštoj bolnici Vrbas. Na koloniji su se, kao i prethodnih godina, okupili mnogobrojni likovni stvaraoci iz Vrbasa i okolnih mesta. Tokom jednodnevnog druženja nastala su likovna dela koja će ostati kao poklon bolnici.

„Ideja o likovnoj koloniji nije nova. Nešto slično viđeno je u drugim bolnicama, ustanovama i na nekim drugim mestima. Ipak, ideja bi ostala samo ideja da Dragan Babović nije pokrenuo, a zatim i nekoliko kolega i koleginica entuzijasta podržalo ideju, i osmislilo samu manifestaciju. Nakon osam godina rezultat je više od 400 umetničkih dela koja su humanizovala prostor bolnice, učinila ga toplijim i prihvatljivijim, boreći se umetnošću protiv bolesti. Praktično, Opšta bolnica Vrbas je postala i jedna vrsta galerije koja je otvorena 24 časa,“ rekao je Dragan Simić član organizacionog odbora, ali i predsednik udruženja likovnih amatera „Atelje 05“ koje je ove godine i suorganizator kolonije.

likovna-kolonija-4

Na koloniji su takođe učestvovali i članovi Udruženja likovnih umetnika Vrbas, a Silvija Jelačić je tom prilikom rekla: “Svi umetnici se rado odazivaju na poziv, rado dolaze i podržavaju likovnu kolniju Opšte bolnice Vrbas. Logično, ideja je dobra, pa i ja ovde dođem da svojim delom pomalo obradujem sve koji uđu u ovu ustanovu. Na neki način nastojimo da ublažimo tegobe bolesnika, ako već ne možemo više da uradimo. Mi, naravno ne možemo da izlečimo neke neizlečive bolesti, ali smo se potrudili da ovaj dan učinimo posebnim.“

lik-kol

Likovna kolonija na kojoj se okupilo 30 stvaralaca je humanitarnog karaktera, a organizatori su Udruženje likovnih umetnika Vrbas (ULUV), Atelje 05 i OBV.