Predstava koja tematizuje nasilje nad ženama ove nedelje u Vrbasu

Predstava „Crvena: Samoubistvo nacije“ u režiji Vojislava Arsića, po tekstu dramaturškinje Milene Bogovac, u izvedbi deset glumaca, među kojima su i Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Sovilj, Zoran Pajić i Zoltan Pletl, izvodi se 27. novembra u Bioskopu Jugoslavija, od 20 časova.

„Ovo je predstava posle koje nas preplave osećaji preispitivanja i zabrinutosti o društvu u kojem je svaka treća žena žrtva fizičkog, psihološkog ili seksualnog nasilja. Društvo koje stalno pokušava da izbegne suočavanje sa temama i problemima koji ženama ne dozvoljavaju da budu ono što jesu. Time što muškarci igraju u predstavi koja tematizuje žene i ženska prava, želeo sam da kažem kako pitanje nasilja nad ženama nije problem grupice glasnih žena, već celog čovečanstva“, objašnjava reditelj Vojislav Arsić.

crvena-predrag

Premijera ove predstave bila je 18. aprila 2015. godine u Beogradu, u koprodukciji Centra E8 i Bitef teatra. Nakon godinu i po dana izvođenja, predstavu „Crvena: Samoubistvo nacije“ pogledalo je više od 4000 ljudi u Beogradu, ali i u gradovima širom Srbije. Od predstave su zazirali i upravnici, ali je publika uvek razumela i smatrala važnom, jer guranje ovog problema pod tepih  predstavlja odliku velike nezrelosti  našeg društva. Zbog delikatne teme koja se obrađuje, glumci su prošli edukativni i istraživački proces, koji je bitno uticao na razvijanje ove predstave, jer oni nisu samo interpretirali tekst, već su ga živeli.

zoran-pajic