Svečana dodela nagrade „Sirmai Karolj“ – Laureat Nandor Major

Novelista Nandor Major, prisutan u književnosti svojim pripovetkama i kratkim pričama već 6o godina, ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Sirmai Karolj“. Na svečanosti upriličenoj u Gradskom muzeju Vrbasa, izbor laureata obrazložili su članovi žirija Đeze Bordaš i Đula Feher Gobi. Nagrada, koja se sastoji od plakete, novčanog iznosa i zlatnika, uručena je Majorovoj supruzi, pošto je književnik zbog bolesti bio sprečen da prisustvuje dodeli.

Ova nagrada se inače naizmenično dodeljuje autorima koji stvaraju na srpskom, odnosno mađarskom jeziku. Dodeljuje se za objavljene pripovetke i novele, pošto se i sam Karolj Sirmai bavio ovim vidovima književnosti. A kako je Sirmai živeo i stvarao u Vrbasu i Temerinu, i memorijali se naizmenično održavaju u ova dva grada.

Ovogodišnji laureat stvara na mađarskom jeziku. Rođen je u Vrbasu, 1931. godine. Svojevremeno je bio i istaknuti političar i dva puta predsednik veća AP Vojvodine, ali prvenstveno je književnik i publicista. Prvu knjigu objavio je 1963. godine, a za poslednju „Gledajuću iza sebe na uglu ulice“, zavredio je nagradu „Sirmai Karolj“.

„Ovo je knjiga o nama. U njoj se pominju mnoga mesta, a najčešće Vrbas, u kom je Major rođen, Kruščić, u kom je odrastao, i Novi Sad, u kom je proveo najveći deo života. Kada ne bi znao poreklo autora, čitalac bi lako kroz ovo štivo, kroz imena naselja i ljudi koje Major pominje, otkrio odakle autor potiče. I u ovih 14 pripovetki i 40 kratkih priča, potvrđeno je njegovo stvaralaštvo“, rekao je predsednik žirija Đula Feher Gobi.

Dodeli su prisustvovali i predsednik opštine Vrbas Milan Glušac, direktor KC Vrbasa Rihard Hengl, delegacija iz opštine Temerin, a u umetničkom delu programa nastupili su ženska pevačka grupa vrbaskog društva „Sirmai Karolj“, predstavnici Osnovne muzičke škole iz Vrbasa, kao i recitatori koji su čitali odlomke iz Majorovih dela.