Tribina „Nasilje je krivično delo “ – Saopštenje OO SPS

„Davnih dana se dogodio stravičan zločin u Dominikanskoj Republici kada je diktator Rafael Truhiljo (šp. Rafael Trujillo) ubio sestre Mirabal Minervu, Patriu i Mariu Teresu (šp. hermanas Mirabal – Patria, Minerva, Maria Teresa y Dede) koje su predstavljale simbol otpora tadašnjem režimu. Taj zločin se dogodio 25. novembra 1960. godine i bio je početak kraja diktature Rafaela Truhilja.

Nakon toga 1999. godine UN rezolucija 54/134 službeno je potvrdila 25. novembar kao međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Sve to vremenom izrasta u globalnu kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna, svetska kampanja koja se obeležava u preko 100 država sveta i koju obeležava preko 1,700 organizacija. Кampanja počinje 25. novembra i završava se 10. decembra i obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava.

Povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Forum žena SPS Vrbas je organizovao tribinu „Nasilje je krivično delo “.

Tribina je održana 04. decembra u prepunoj sali OO SPS Vrbas. Tribina je obuhvatala diskusiju o novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici koji je predstavila Sonja Premović i u koji je implementiran i amandman narodne poslanice Marjane Maraš koji predviđa da pored nadležnih organa u sprečavanju nasilja u porodici budu uključena i tela za rodnu ravnopravnost na nivou lokalnih samouprava.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim predavačima Nadi Batrićević direktorici Centra za socijalni rad u Vrbasu koja je pričala o ulozi Centra u sprečavanju nasilja u porodici, inspektorima PS Vrbas Milani Žilić i Stefani Aleksić koje su iznele statističke podatke vezane za nasilje u porodici u ovoj godini i prim.mr.sc.med Branislavi Stanimirov koja je predstavila hronologiju ženskih prava.

Zahvaljujemo se svim gostima i učesnicama na tribini. Nasilje je krivično delo“, stoji u saopštenju koje potpisuje predsednica Foruma žena SPS Vrbas Mila Suzić.