Vodomeri „pucaju“ na minusu – Saopštenje JKP „Komunalac“

Potrošači u Vrbasu tokom ledenih dana obraćaju se PJ „Vodovod i kanalizacija“ zbog pucanja vodomera. Kako kažu u „Komunalcu“, do smrzavanja brojila dolazi usled neadekvatne zaštite merača, a održavanje unutrašnjih instalacija i vodomera je isključivo u nadležnosti individualnih potrošača, odnosno Skupština ili Saveta zgrada.

„Do pucanja vodomera dolazi jer potrošači, najčešće, nisu na vreme zbrinuli svoja brojila, dok unutrašnje instalacije stradaju usled neujednačene temperature u prostorijama. Oni čiji su se vodomeri ili instalacije zaledili, imaće problem kada temperature pređu u plus jer može doći do pucanja. Pravovremena zaštita doprineće izbegavnju nepotrebnih troškova zamene vodomera ili povećane potrošnje“, savetuju u PJ „Vodovod i kanalizacija“.

U slučaju da se dogodi oštećenje izazvano smrzavanjem vodomera, radnici vrbaskog vodovoda izlaze na teren i rešavaju problem, ali uz nadoknadu troškova. Кako bi se izbeglo plaćanje štete, u „Vodovodu i kanalizaciji“ predlažu građanima da se pridržavaju uputstava, odnosno, da toplotno izoluju uređaje i instalacije ili da pozovu broj telefona 706 085 gde mogu dobiti savete za održavanje vodomera i unutrašnjih instalacija.