Radnik JP za prevoz „Vrbas“ počeo štrajk glađu ispred Opštine

Miodrag Blagojević, vozač u JP „Vrbas“, nezadovoljan stanjem u ovom preduzeću, neizmirenim potraživanjima,  kao i neizvesnošću za sebe i svoje kolege, rešio se na radikalnu meru – štarajk glađu ispred zgrade opštine Vrbas.

„Tražimo da nam se isplate otpremnine pošto je naša firma praktično ugašena. Dva meseca nijedan vozač nije došao na posao niti ga je ko zvao. Predstavlja nam se da firma i dalje radi. Tražimo objašnjenje šta se dešava. Ako dva meseca ne radim, onda sam tehnološki višak. Ne zanima nas nikakva priča o revitalizaciji firme, mi smo sa tim završili, tražimo ono što nas zakonski sleduje – otpremninu ili tehnološki višak. Ima nas i sa 30 ili 40 godina radnog staža, koji posle toliko godina nemamo ništa i nismo nigde“, objasnio je Blagojević.

Ovaj radnik kaže da su otpremnine najavljene svim radnicima u javnom sektoru koji ostanu bez posla, da je to izrekao i premijer Vučić, a da njegova firma jeste javni sektor.

„Nemam ništa protiv „Dunav prevoza“, ali niko ne može da me natera da tamo pređem. Ugovor o preuzimanju nama ne garantuje da ćemo ostati tamo da radimo, a opština bi tako skinula sa sebe odgovornost isplate otpremnina. Tražimo 200 evra po godini staža jer vidimo da JP za prevoz nema nikakvu perspektivu. Ovde ću ostati dok se ne onesvestim ili šta me već snađe na ovom mrazu“, poručio je Blagojević.

U opštini Vrbas znaju za ovaj protest. Predsednik Milan Glušac kaže da je i lično razgovarao sa Blagojevićem i zamolio ga da obustavi štrajk glađu. Dodaju i da su obišli  četiri ministarstva sa ciljem da se nađe rešenje za JP „Vrbas“.  Jedini odgovor dobili su u Ministarstvu za rad. Tamo je predviđeno da radnici mogu da dobiju 9 minimalnih zarada.  Ali svih 79 radnika je naplatilo svoje neisplaćene zarade u punom iznosu putem tužbi.

„Nismo u mogućnosti, niti zakonski možemo da damo otpremnine. Potrudićemo se da svi radnici budu naplaćeni i stojimo iza toga da su oni prioritet, ali prioritet su i građani koji koriste usluge prevoza i naša je obaveza da prevoz funkcioniše. Mi smo iscrpeli sve mogućnosti kao lokalna samouprava. Nemamo duga prema ovom javnom preduzeću“, poručuje Glušac i naglašava da se u ovom slučaju ne može praviti paralela sa drugim javnim preduzećima koja su likvidirana, jer je tamo postajala zakonska obaveza lokalne samouprave da isplati otpremnine.

Glušac smatra da je pružena mogućnost, ugovorom o kooperaciji sa „Dunav prevozom“  da radnici pređu da rade za kooperanta pod istim uslovima.  Bez uključivanja „Dunav prevoza“, radnici bi ostali „na ulici“ jer bi verovatno bile izgubljene linije. Ali promena Zakona o saobraćaju se očekuje u martu i ne zna se šta će ona doneti. Ne može da se garantuje ko će dobiti linuju Vrbas-Novi Sad, zaključio je Milan Glušac.

Blagojević ipak odlučuje da štrajk glađu, napolju, na temperaturama koje su u minusu, nastavi i tokom noći. Revoltiran je i kaže da su neisplaćene zarade naplatili sudskim putem, i sve to na silu, muku i neprirodan način.

„Faktički, otimali smo svoje. Sad su se pojavili i drugi poverioci, pa ne znamo da li ćemo na kraju i dobiti baš sve plate. Od naših radnika, nijedan vozač nije angažovan da vozi za novu firmu. Angažovani su kondukteri. Nije nam ni predočeno koje su naše mogućnosti i prava. Iz novina saznajemo da smo na godišnjem odmoru. Evo ja sam sad ovde na godišnjem odmoru, baš mi je super“, kazao je, sa dozom cinizma, Blagojević.