Izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ otvorena u vrbaskoj Gimnaziji

Nakon četiri uspešne prezentacije u različitim gradovima Srbije, izložba o Ani Frank večeras je svečano otvorena u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu. Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu. Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreniranog u okviru projekta „Historija, Istorija,Povjsest“(HIP), po originalnoj metodologiji koju je patetirala Kuća Ane Frank. Oni prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama.

„Projekat je ušao u završnu fazu, već dve godine aktivno radimo sa učenicima i profesorima srednjih škola, kroz različite aktivnosti. Ova izložba je jedna od najznačajnijih aktivnosti. Putujuća izložba ‘Ana Frank-istorija za sadašnjost’, samo u 2016.godini obišla je više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju je došla u sklopu regionalnog projekta HIP, koji Otvorena komunikacija sprovodi pod pokroviteljstvom Kuće Ane Frank iz Holandije“, rekla je na otvaranju izložbe Ana Kostadinović, koordinatorka projekta „Historija, Istorija, Povjest – lekcije za sadašnjost“ (HIP). Izložbu je zvanično otvorila direktorka Gimnazije, Tatjana Kažić, a prisutnima se na otvaranju obratila i profesorka Snežana Škrbić, lokalni koordinator izložbe. „Povod za ovu izložbu je obeležavanje dana Holokausta, 27. januar, a naša škola je rešila da u tome uzme učešće. Stupili smo u kontakt sa Otvorenom komunikacijom koja ovo radi i uspeli da se dogovorimo oko postavke izložbe u našoj školi. Veoma je važno pričati o žrtvama rata, naročito o žrtvama koje su deca. Naši učenici su prilično zainteresovani za ovu temu, ali im je mnogo interesantnije kada se tema ne obrađuje na klasičan način, već putem filmova i ljudskih sudbina o kojima oni treba da pričaju i analiziraju ih“, rekla je profesorka Škrbić. U saradnji Otvorene komunkacije sa Gimnazijom „Žarko Zrenjanin“, 10 učenika je tokom vikenda prošlo pripremni trening za vršnjačke vodiče kroz izložbu. Oni će umesto kustosa kroz postavku sprovoditi zainteresovane grupe učenika u naredne dve nedelje.

Izložba je otvorena do 14. februara, i to radnim danima od 12.30 do 13.15 i od 18.15 do 19.30 časova. Organizator ove izložbe je Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacije(Beograd) u saradnji sa Kućom Ane Frank(Amsterdam) i Gimnazijom „Žarko Zrenjanin“(Vrbas).