O prevenciji železničkih nesreća edukovani đaci u tri osnovne škole

Danas su u tri gradske osnovne škole u Vrbasu, OŠ „20. oktobar“, OŠ „P.P. Njegoš“ i OŠ „Bratstvo jedinstvo“,  održane tri multimedijalne prezentacije – „Oprez! Izaberi život!“ – koje su imale za cilj da đake upute u osnove pravilnog i bezbednog ponašanja u blizini pruge, na pružnom prelazu ili u vozu. Organizator ove akcije je preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d.  Akcija je počela u oktobru prošle godine, a najpre se obilaze gradovi i mesta u kojima postoji aktivan železnički saobraćaj, kao što je to slučaj u Vrbasu.

„Deca nisu svesna opasnosti koje vrebaju, a mnoge nesreće dešavaju se upravo iz neznanja. Suština je, dakle, podizanje svesti o ovom pitanju kod dece, mada više svesti o ovome treba da imaju odrasli jer najveći broj nesreća izazivaju upravo oni. Ipak, cilj nam je da ovom akcijom obuhvatimo što više dece, jer je edukacija najmlađih pravi način da se na vreme razumeju potencijalne opasnosti i prihvati činjenica da je samo pravilno ponašanje bezbedno“, kazala je Tanja Čvorović iz „Infrastruktura železnice Srbije“.

Ova akcija odvija se pod pokroviteljstom međunarodne organizacije ILCAD koja se bavi edukativnom i medijskom prevencijom nesreća na pružnim prelazima. Pod sloganom „Pravlno je bezbedno“, đaci su upozoreni da poštuju znake upozorenja, prelaze prugu isključivo na pružnim prelazima i da železnička infrastruktura i vagoni nikako nisu mesta za igru.