Upoznaj svet zanimanja i odaberi pravo – Održan Sajam obrazovanja

Pod sloganom “Upoznaj svet zanimanja i odaberi pravo za sebe“ održan  je u CFK „Drago Jovović“ sajam obrazovanja koji je okupio predstavnike srednjih škola, fakulteta i privrednih subjekata, a u čiju organizaciju su tradicionalno uključeni opština Vrbas i Nacionalna služba za zapošljavanje. Manifestaciju je otvorio Milan Glušac, predsednik Privremenog organa opštine Vrbas.

„Organizovali smo ovaj sajam kako bi se đaci osnovnih i srednjih škola upoznali sa smerovima i programima škola u kojima će nastaviti školovanje. Izuzetno se zalažemo da poboljšamo prosvetnu infrastrukturu. Uskoro će doći do realizacije obnove objekta OŠ „P.P. Njegoš“ vredne blizu 40 miliona dinara, a nedavno je potpisan i ugovor za adaptaciju sanitarnog čvora u OŠ „S. Miletić“ u Vrbasu. Postoje i drugi projekti. Sve to znači da ulažemo u obrazovanje, a time i u budućnost“, rekao je Glušac.

Akcenat je ove godine stavljen na dualno obrazovanje koje je proglašeno za prioritet na nacionalnom nivou.

„Pošto je ove godine prioritet dualno obrazovanje, a u čemu naša opština prednjači, posebno u oblasti upisne politike, predvideli smo bogat i sadržajan program. Okupili smo blizu 30 izlagača, srednjih škola i fakulteta. Okupili smo i predstavnike opština Kula, Mali iđoš i Srbobran, jer je to u najboljem interesu učenika sa područja naše četiri opštine. Ovde su i socijalni partneri poput kompanija „Trivit“, „Vital“ i „Karneks“, naglasila je Mira Nedić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti.

Skup je podržala i Školska uprava iz Novog Sada. Sonja Miladinović, prosvetni savetnik iz ove školske uprave, naznačila je važnost toga da sva deca upišu srednje škole i da imamo što veći udeo obrazovanog stanovništva.

„Decu je veoma važno pravilno usmeriti i pojasniti im šta određeno zanimanje znači. Za neka zanatska zanimanja, nažalost, danas je vezano mnoštvo predrasuda iako mnoga od njih nude dobru perspektivu i mogućnosti samozapošljavanja, razvijanja porodičnog biznisa i slično.  Obrazovni sistem bori se protiv tih predrasuda, ali i za to da smerovi više odgovaraju potrebama tržišta i društva“, dodala je Miladinović.

Preciznije podatke o tržištu rada dala je Nevena Živković, v.d. direktor novosadske Filijale NSZ, koja je navela da je nezaoposlenih u Južnobačkom okrugu 49 627, od čega u Vrbasu 5670 lica.  Nacionalna služba za zapošljavanje, u saradnji  sa Kancelarijom za mlade,  predstavila je u Vrbasu i projekat „Klub za traženje posla“.

„Ovaj projekat beleži dobre rezultate jer obučava znanjima i veštinama koje su najneophodnije u traženju posla. To je mera aktivnog traženja posla koja stavlja akcenat na teže zapošljive kategorije lica. A danas sa njim upoznajemo mlade“, rekla je Miljana Štulić iz NSZ.

U sklopu današnjeg Sajma obrazovanja, održan je i radni sastanak „Intersektorska saradnja u sistemu dualnog obrazovanja“ na kojoj su učešće uzele Školska uprava, Privredna komora, koordinatori za dualno obrazovanje iz opština Kula, Srbobran i Mali Iđoš i predstavnici škola. Profesorka Dragana Simić iz SSŠ „4. juli“ prezentovala je svoj rad „Obrnuta učionica“, nedavno izložen i na međunarodnoj konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju“.