Na takmičenju vrbaskih osnovnih škola 124 mladih šahista

Školsko takmičenje u šahu na nivou opštine Vrbas odražano je 26. februara u OŠ „Svetozar Miletić“. Prema rečima koordinatora opštinskog takmičenja u šahu Aleksandra Babića, u 16 kategorija (8 dečaci, 8 devojčice) se takmičilo 124 učenika. Ekipno su pobednici u konkurenciji dečaka OŠ „Svetozar Miletić“, dok su u kategoriji devojčica pobednički pehar odnele devojčice iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“. 

Predsednik Šahovskog saveza Vrbasa Tomislav Navratil je školi domaćinu poklonio šahovski sto za nastavu u predmetu šah koja se već drugu godinu odvija u školi „Svetozar Miletić“.

Šah je  u isto vreme igra, sport, umetnost, nauka i obrazovno sredstvo. Za decu je igra uvod u život, gde se kroz razne uloge i scenarija poistovećuju sa situacijama koje im predstoje. Šah takođe postaje simulacija životnih okolnosti, a dete samostalno donosi odluku koji potez da odigra. Na osnovu povučenog poteza, šahovska partija će ići u određenom pravcu. Isto se dešava i u životu, pa šah smatram sredstvom za lakše savlađivanje dragocenih životnih lekcija “, istakao je Navratil.