Delegacija iz Svidnjika posetila Vrbas

Delegacija iz Svidnjika iz Slovačke, na čelu sa gradonačelnikom Janom Holodnjakom bila je u zvaničnoj poseti opštini Vrbas. Goste iz Slovačke primili su predsednik Privremenog organa Milan Glušac i član Marjana Maraš. Saradnja opština Svidnjiik i Vrbas traje više od 10 godina zahvaljujući Kulturno prosvetnom društvu “Karpati” iz Vrbasa, koji su i ove godine povezali predstavnike ove dve opštine.

“Veliko nam je zadovoljstvo kada god naši prijatelji iz Slovačke dodju. U svakoj poseti mi produbimo saradnji i ostvarimo napredak, tako i sada pokušavamo da aktiviramo  turističke potencijale, sportske aktivnosti, a nadam se da ćemo zajedničkim projektima, i u partnerskom odnosu uspeti da pristupimo predpistupnim fondovima EU“, rekao je Glušac.

Prema rečima Marjane Maraš, ova saradnja je izuzetno uspešna i već ima dobre rezultate. „Saradnja sa opštinom Svidnjik je više od prijateljske, za ovih 10 godina smo se srodili. U dogovorima smo da povedeo našu decu na turnire koji se održavaju u Svidnjiku, kao i da napravimo zajedničke likovne kolonije“, istakla je Maraš.

Gradonačelnik Svidnjika, Jan Holodnjak pozovao je predstavnike lokalne samouprave da prisustvuju na Svetskom festivalu Rusina, koji će se ove godine u maju, održati po peti put u Svidnjiku, a na kojem će se, između ostalih, predstaviti i KPD „Karpati“ iz Vrbasa.

„Drago mi je što KPD ‘Karpati’ predstavlaju most  koji je povezao opštine Vrbas i Svidnjik. Mi ćemo tradicionalno nastupiti i ove godine na festivalu Rusina koji će se održati u Svidnjiku. Nastupaće  naša pevačka grupa i tamburaški orkestar. Za odlazak u Svidnjik očekujemo podršku opštine Vrbas i Pokrajinske vlade“, rekao je Dejan Zahorjanski, predsednik KPD „Karpati“.