Stres i sprečavanje maligniteta –Povezivanje Udruženja „Atena“ i članica Samostalnog sindikata

Udruženje „Atena“ iz Vrbasa, koje za cilj delovanja ima osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Sekcijom žena Veća Samostalnih sindikata Vrbasa, organizovalo je sinoć u OŠ „Bratstvo jedinstvo“ predavanje na temu „Stres i šta sa njim“. O stresu je govorila psihološkinja i psihorerapeutkinja Tatjana Mali Ergelašev. Jedan od razloga skupa je i osnivanje Sekcije za prevenciju i borbu protiv maligniteta.

„Pre nekoliko dana javila nam se Gordana Milović, predsednica Sekcije žena Samotalnog sindikata sa idejom da pružimo podršku ženama obolelim od malignih bolesti. To smo sa zadovoljstvom prihvatili. Tema današnje radionice je „Stres i šta sa njim“,  jer je on u direktnoj vezi sa ovim problemom“, saopštila je Tamara Miljanić, predsednica „Atene“.

Psihološkinja i psihorerapeutkinja Tatjana Mali Ergelašev, govoreći o stresu, istakla je da njega najčešće uzrokuju obaveze, rasporedi, tempo života i balansiranje između više uloga koje igramo na dnevnom nivou.

„Svaki događaj od nas zahteva da uložimo energiju i da se prilagodimo, a stres je najčešći kada ostanemo bez te energije i nismo u stanju da odgovorimo događajima. U toku života svaki čovek ima 15 velikih stresnih događaja, poput braka, preseljenja, ili u našem slučaju, rata i bombardovanja, a svakodneno imamo 15 manjih stresova na dnevnom nivou. Oni izazivaju i mnoge poremećaje u organizmu, što vodi ka bolestima“, rekla je između ostalog Tatjana Mali Ergelašev.

Gordana Milović iz Sekcije žena Samostalnog sindikata istakla je da će u sklopu Udruženja „Atena“ ubuduće funkcionisati nova sekcija koja će okupljati žene obolele od raka i one koje su spremne da ih podrže i pomognu im. Cilj sekcije biće da prikuplja materijalnu pomoć za obolele, ali i da ženama pruža psihološku podršku. Razlog osnivanja je povećan broj malignih oboljenja, pa će Sekcija raditi na prevenciji, prvenstveno kroz organizovanje preventivnih pregleda i edukacije.