Da se heroji ne zaborave – Veče sećanja na junake Košara

Da se heroji ne zaborave – to je bila poruka sa skupa održanog povodom promocije knjige Nenada Milkića „Zov karaule“, ali najpre  to je bilo veče posvećeno sećanjima na heroje sa Košara, koji su obilićevski stradali 1999. godine za otadžbinu. Među herojima koji se nažalost nisu vratili je i naš sugrađanin Dragan Grubić, na čije herojstvo i žrtvu je još jednom skrenuta pažnja kao i na potrebu i mogućnost da jedna vrbaska ulica ponese njegovo ime.

Gost večeri bio je pukovnik Stevan Đurović, komandant Prištinskog  korpusa, koji je ovom prilikom rekao da je grad Vrbas grad heroja jer 12 ljudi iz ovog grada, godišta od 1951-og do 1972-og ostavilo je svoje živote na Kosovu koje je, kako je rekao, naš identitet, naša lična karta, naš pasoš, ponos i naš genetski kod. Pukovnik Đurović je dodao da vojnici na Košarama nisu poraženi iako su se borili sa daleko nadmoćnijim neprijateljem, ali da nekako živimo u vremenu u kojem se teško probija istina o stradalnicima Košara, o sudbini, kako kaže, pravih vitezova otadžbine.

Na skupu je bilo pročitano pismo novinara Mihaila Medenice, koji nije mogao prisustvovati promociji, kao ni najavljeni general Lazarević. Na promociji je bio priređen i prigodan kulturno-umetnički program uz stihove i zvuke gitare mladog Nebojše Koprivice.