Godišnjica NATO bombardovanja – Večeras pomen u Vrbasu

Večeras će paljenjem sveća i minutom ćutanja građani Vrbasa na Trgu Nikole Pašića obeležiti godišnjicu početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije i tako se prisetiti svih žrtava. Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. u 19.45 časova, pa će se grupa samoorganizovanih građana simbolično okupiti upravo u to vreme, a na ovaj skup pozivaju i ostale sugrađane.

„Upalićemo sveće za pale heroje otadžbine i žrtve bombardovanja. Među njima su i naši dragi Vrbašani, anđeli našeg grada. Akcija je građansko-patriotskog karaktera i ima za cilj sećanje i molitvu za duše svih postradalih u periodu NATO bombardovanja Srbije, kao i svih heroja palih u odbrani naše otadžbine. Akcija nije politički motivisana, niti ima bilo kakvu političku konotaciju, a ima blagoslov parohije vrbaške“, navodi se u saopštenju.

Bombardovanje SR Jugoslavije trajalo je  11 nedelja, u njemo je stradalo blizu 2500 ljudi, a Vrbas je najviše postrado 13. maja 1999. godine kada je NATO avijacija porušila most na Velikom bačkom kanalu.