Kraljevački Muzej u Vrbasu

U okviru  početka predstojeće manifestacije „Muzeji Srbije deset dana, od deset do deset,“ u vrbaskom gradskom Muzeju održana je  temetaska prezentacija koja ove godine nosi naziv „Muzeji u gostima“. Vrbašanima se predstavio kraljevački Muzej, koji je inače upriličio izložbu koja je u vrbaskom Muzeju bila otvorena od početka godine, sve do 30. marta.

Prezentaciju rada, aktivnosti i delatnosti kraljevačkog Muzeja održala je Tanja Mihailović, arheolog koja je rekla: “Za naš Muzej, Ministarstvo kulture kaže da je jedan od najuspešnijih,kao što je uspešan i Vaš Muzej koji je  upravo zbog ove manifestacije, Muzeji  Srbije, deset dana od 10 do 10, proglašen  Muzejom za 10.“

Ona je na ovoj prezentaciji govorila o širokoj delatnosti  Muzeja iz kojeg dolazi, o njegovom osnivanju, o ljudima koji su ga stvarali, ali i  o mukotrpnom radu muzejskih poslenika, o adaptaciji adekvatnog muzejskog prostora.

Kraljevački Muzej osnovan je 1950. godine, a pokriva prostor  Vrnjače Banje, Raške i Kraljeva. Muzej ima Galeriju freska jednu od retkih u zemlji, stecište je mnogobrojnih umetnika, likovnih izložbi. Manifestacija Dečji majski salon živi 43 godine. 1980. osnovali su i Arheološko odeljenje. U Muzeju se organizuju veliki i značajni naučni skupovi, i uspešno se izdaje više od deset godina muzejski časopis „Naša prošlost“ koji je dizajnerski i tehnički veoma bogato opremljen, a u njemu pišu ugledni naučnici.