„Dodir boje“ – Izložba „Ateljea 05“ u Novom Sadu

Kolektivna izložba članova Udruženja likovnih amatera „Atelje 05“ otvorena je večeras u Rusinskom kulturnom centru u Novom Sadu. Izložbu slika, crteža, duboreza, skulptura i fotografija, pod nazivom „Dodir boje“, otvorili su Irina Papuga, iz Društva za rusinski jezik, književnost i kulturu, Silvester Makaji, slikar, grafičar i likovni pedagog, i Dragan Simić Beli, predsednik Udruženja likovnih amatera iz Vrbasa.

Simić se zahvalio na pozivu i počastvovanosti da stvaraoci iz Vrbasa izlažu u Rusinskom kulturnom centru i predstave deo svojih radova.

„Naziv izložbe je ‘Dodir boje’, a to je isto kao i dodir ruke prijatelja koji pamtimo i koji nam je ugraviran u genima. Te boje se mešaju baš kao što smo i mi, stvaraoci, izmešani, a stvaraoci iz Vrbasa i njihova dela, videćete, su čitava jedna paleta boja“, rekao je Simić.

Irina Papuga podsetila je prisutne na ulogu koju su Vrbašani imali u otvaranju Gimnazije u Ruskom Krsturu, koja je najpre delovala kao ogranak Vrbaske gimnazije, i na nastavnički kadar koji je bio posvećen tome, kao i na brojne druge veze Vrbasa sa ovom nacionalnom zajednicom. Silvester Makaji pozvao je amaterske umetnike iz „Ateljea 05“ da uzmu učešće na likovnoj koloniji koja se tradicionalno održava u Đurđevu.