Tribina “Rokenrol danas“ u Gradskom muzeju

Fenomen rokenrola na tribini u Gradskom muzeju u Vrbasu, objašnjavali su gosti  Vladimir Nedeljković, multimedijalni umetnik koji se ovde predstavio sa  knjigama i izložbom fotografija, posvećenim istoriji rokenrola. „Helikopter na dlanu“ je knjiga u kojoj je pisao o istoriji pančevačkog roka, knjiga  „Devojčice i dečaci sa Dunava“ posvećena je  muzičkoj rok sceni Novog Sada i „Akcija pobuna“, koja je prilog istoriji rok kulture u Vojvodini u periodu 1958. do 1980. godine.

“Bavio sam se istorijom rokenrola u vojvođanskim gradovaima, trudeći se da stvorim jednu opštu sliku o tome  gde je danas i kako se nekad razvio rokenrol u Vojvodini. Rokenrol  je nekada od sirotinjske generacije obećavao i išao kao berićetu, a danas bojim se da od berćeta ide ka sirotinji i bedi“, izjavio je Nedeljković za Bačka Press.

Minja Dunđerski, rokenrol novinar je rekao da se ovaj muzički pravac ni posle 55 godina nije preselio u muzeje, da je nastavio da postoji,  iako možda do kraja nije uspeo. Svakako da je kada se govori o rokenrolu  reč o fenomenu, koji  se u najkraćem može prevesti kao pobuna protiv sistema, koji je možda degradirao u savremenom svetu, koliko je i sama kutura savremenog sveta degradirana i promenjena.

Na tribini se govorilo i o muzičkim bendovima Vrbasa, koji su se bavili ovom vrstom muzike. Dunđerski se podsetio nekadašnjeg sastava „Dok holidejs“, koji je, kako kaže, veoma kratko postojao, ali zato je na muzičkoj sceni velike korake napravio  sastav „Veliki prezir“. Gosti tribine su rekli jednu važnu stvar, da je  u razvoju rokenrol scene  i muzike imao ogromnu ulogu, radio, čak planetarnu ulogu i da je za pojavu roka, i pored svih  poznatih rok zvezda, najbitniji čovek zapravo Nikola Tesla, zato što je stvorio radio, a radio je napravio svetsku kulturu.