Predsednik Pokrajinske vlade na Svetski dan izbeglica posetio Kucuru

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas izbegličke porodice u Кucuri i uručio im pomoć u mašinama i opremi. Povod za ovu posetu bio je 20. jun, Svetski dan izbeglica. U Srbiji ima više od 27.000 onih koji su registrovani kao izbegla i prognana lica, a najveći deo njih nalazi se u Vojvodini. Mirović je naglasio da je cilj Pokrajinske vlade da se u narednih pet do sedam godina i ova grupa u potpunosti integriše u vojvođansko društvo.

„Zbog toga je naša odgovornost veća i zbog toga ćemo u narednom periodu sa više sredstava finansirati projekte nadležnog Fonda za izbegla, prognana i raseljena lica. Pomoć će biti značajnija i kada je reč o kupovini kuća za krajnji smeštaj izbegličkih porodica i finansiranju programa za ekonomsko osnaživanje porodica. Zadovoljan sam načinom na koji je Fond realizovao ovu akciju, na osnovu kriterijuma i elemenata koji omogućuju da pomoć zaista dođe u prave ruke, bez zloupotreba, i nastavićemo sa ovim programima“, rekao je Mirović.

Direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, istakao je da je Pokrajinski fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima osnovan kako bi kroz programe podrške pomogao izbeglim licima, a ti programi su ove godine nešto veći i bolji, jer je Pokrajinska vlada izdvojila novih 10 miliona dinara.

„Danas su četiri izbegličke porodice, koje su u prethodnom konkursu Fonda dobile sredstva za ekonomsko osnaživanje, dobile motokultivatire, pumpe za navodnjavanje i opremu za podizanje plastenika. Trenutno je aktuelan konkurs za nabavku građevinskog materijala za porodice koje su počele novu gradnju. Za nekoliko dana očekujemo raspisivanje konkursa za nabavku seoskih kuća sa okućnicom, a od septembra, i programe pomoći za najbolje učenike iz izbegličkih porodica i organizovanje manifestacija“, kazao je Ćutilo.

Poseti Mirovića Кucuri prisustvovali su i Miljana Štulić, zamenica predsednika opštine Vrbas, i Danijela Ilić, članica Opštinskog veća zadužena za socijalna pitanja i izbegla i raseljena lica, koje su istakle zadovoljstvo što je Svetski dan izbeglica u opštini Vrbas obeležen posetom predsednika Pokrajinske vlade i uručivanjem pomoći izbegličkim porodicama.

 

(foto: Vlada Vojvodine)