Ravno Selo tokom vikenda filmski epicentar regiona -Otvoren Filmski festival

Prvi Ravno Selo Film Festival otpočeo je sinoć u Ravnom Selu i trajaće do ponedeljka. Zvanično su ga otvorili glumac Lazar Ristovski, inicijator ove manifestacije i obnove Doma kulture u ovom mestu, i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Otvaranju i prvim projekcijama prisustvovalo je više od hiljadu žitelja Ravnog Sela i njihovih gostiju, među kojima su bili i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić, glimci Bogdan Diklić i Nina Janković, reditelji Ines Tanović i Ivan Marinović, uz deronjske tamburaše i trubače Ekrema Mamutovića, Oliveru Katarinu, Baneta Кrstića i Tanju Banjanin.

„Naš dom kulture je izgoreo, ali se rodio ovaj festival. A festival će sada pomoći da se izgradi Dom. To su krugovi od kojih je sazdan život. Ja ovo dugujem Ravnom Selu, Ravno Selo me je rodilo, ovde sam sanjao, i sad kao dobar sin želim da se odužim, želeo bih da ovu pomoć shvatite kao moju obavezu te da mi za ovo niko nije dužan“, poručio je Lazar Ristovski.

Ravno Selo Film Festival je posvećen debitantskim ostvarenjima sedme umetnosti i mladim autorima, kao i svim potencijalnim studentima glume, režije i produkcije. Ristovski je okupljenim poručio da omladini iz ovog kraja treba da se pruži prilika i da im se približe filmska umetnost i filmski stvaraoci, kako bi se potvrdila istina o tome da kultura ne boravi samo u velikim gradovima.

„U vremenu koje je za nama, ovakvi događaji su, nažalost, u prevelikoj meri postali privilegija velikih centara. Ti centri će, naravno, uvek biti stvaralačka središta i pokretači, ali kreativnost i potreba ljudskog duha ne stanuju samo u njima. Zato je naša obaveza da podržimo i kreativne uspone malih sredina što i činimo“, rekao je na otvaranju festivala presednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Filmski program počeo je komedijom „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića, srpsko-crnogorskom koprodukcijom u kojoj glavne uloge tumače Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Jelisaveta Seka Sablić i Ljubomir Bandović. Potom je prikazana sarajevska drama „Naša svakodnevna priča“, rediteljke Ines Tanović, sa Uliksom Fehmiuom, Emirom Hadžihafizbegovićem, Ninom Violić i Goranom Bogdanom.