Briga za napuštene pse i mačke i podsticanje odgovornog vlasništva – Udruženje „Hrabro srce“

Udruženje Hrabro srce iz Vrbasa osnovala je grupa studenata koja voli životinje s namerom da pomogne napuštenim i ugroženim životinjama. Većem broju građana sigurno su poznati po akcijama udomljavanja koje održavaju sredom u centru grada, između 9:30 i 12:30, u saradnji sa zaposlenima iz Prihvatilišta za pse. Uz ovo, akcijom onlajn udomljavanja, omogućeno je da se jave potencijalni vlasnici iz čitave Srbije.

“Sarađujemo s lokalnim prihvatilištem. Dakle, udomljavamo pse koji se nalaze tamo, ali i ulične pse i mačke. Veliku podršku dobijamo od veterinara iz Prihvatilista Saše Teofanova, bez kog bi naša misija bila dosta otežana.Takođe, od značaja nam je i saradnja sa zaštitarkom iz Đurđeva, Monikom Brukner, koja nam je ukazala poverenje i omogućila bolje uslove našim psima i sve podigla na viši nivo. Ponosni smo na to s obzirom da postojimo tek dve godine i da smo krenuli ni iz čega”, kaže predsednica Hrabrog srca, Viktorija Vuletić.

Problem napuštenih životinja ovo Udruženje sagledava i rešava u tri pravca. Pored udomljavanja, to su još edukacija o odgovornom vlasništvu, kao i podsticanje građana da se uključe u njihov rad.

“Smatramo da je srž problema neodgovorno vlasništvo i protiv toga se borimo. Nisu ti psi sami i niotkuda dospeli na ulicu. Sve je veći broj ugroženih životinja po ulicama baš zbog toga što građani ne vode računa o svojim psima, ne čipuju ih i ne sterilišu i eto novih napuštenih jedinki i čopora”, ističe Vuletić.

Konkurisali su na dosta projekata od kojih su neki odobreni, a gde se ističe učešće na čuvenom seminaru u Gracu, na kom su njihove članice dobile međunarodni sertifikat za obavljanje delatnosti na polju zaštite životinja. Dobrom ocenju saradnju sa JAZIP-om i Policijskom stanicom u Vrbasu, ali smatraju da druge institucije koje bi trebalo da se bave ovom temom nemaju dovoljno sluha, te da je problem sistemski.

“Ipak, nailazimo na pozitivne reakcije građana. Imaju želju i volju da se uključe. Još ne u broju koji je neophodan da bi se problem iskorenio, jer problem je u društvu i pojedincima. Zakon postoji ali se ne primenjuje. I dokle god je tako mi ćemo se vrteti u krug,  a problem će uvek biti prisutan”, smatra predsednica Hrabrog srca.