Radionice za opravku bicikla u Vrbasu

Građani Vrbasa moći će na četiri lokacije u gradu da poprave biciklo, jer su postavljene ulične radionice za osnovnu opravku bicikala. Radionice se nalaze kod obe gradske pijace, kod ulaza u Centar za fizičku kulturu „Drago Jovović“,  i na šlajzu, uz  biciklističku stazu. Ovaj  projekat je nastavak kontinuirane promocije upotrebe bicikla u zadovoljavanju dnevnih potreba za putovanjem i u rekreativne svrhe.

U uličnim  radionicama mogu se obaviti hitne interventne popravke bicikla, rešiti problem probušenih guma, može se obaviti dotezanje i opravka elemenata kočnica i slično. Lokaliteti su izabrani na osnovu prostorne pokrivenosti naselja i brojnosti biciklista na njima. Ukupna vrednost investicije iznosi 162.000 dinara. Predsednik opštine, Milan Glušac obišao je ulične redionice i rekao da je to nastavak sprovođenja projekta koji se od pre dve godine sprovodi u opštini Vrbas.

„Pre dve godine postavili smo i odmorišta za bicikliste na raskrsnicama prvi u Srbiji. Ciljevi koje želimo ostvariti članstvom su promene vezane za tip urbanog transporta, kako bi ostvarili održive načine organizacije prevoza. Cilj nam je i u upotrebu uvesti čista vozila i alternativna goriva, razvijanje održive politike prevoza, kao i osmišljavanje mera poboljšanja postojeće saobraćajne infrastrukture. Potreban nam je kvalitetan javni prevoz, ali kroz članstvo u CIVITAS Forumu želimo da ukažemo i na nove načine upotrebe automobila, promovišemo pešačenje i biciklizam. Da bi sve ovo ostvarili kombinovaćemo razne, posebno odabrane mere koje odgovaraju našoj lokalnoj sredini“, rekao je Glušac.

Opština Vrbas svojim lokalnim planovima i programima rada, kao i svojim stručnim službama iz ove oblasti, predvidela izradu studije i implemetaciju „BIKE-sharing“ sitema, koji bi u svojoj prvoj fazi trebao sa četiri stanice da biciklistički poveže najznačajnije subjekte za samo naselje Vrbas – železničku i autobusku stanicu, centar grada i Opštu bolnicu. Ovim grad Vrbas, preuzima i podstiče dobru praksu iz zemlja i gradova Evrope koji u svojim planovima razvoja sve više promovišu nemotorizovane vidove prvoza sa upotrebom elektrvo vozila, čime se u mnogome utiče na smanjenje emisije SO2, – saopštili su iz Odeljenja za investicije, komunalne i građevinske poslove. Iz ovog Odeljenja napomenuli su da je planom generalne regulacije Vrbasa planirana izgradnja oko 34 km biciklističkih staza.