Nema ‘leba bez motike – Sve više sezonskih radnika, dnevnica 1500 dinara

Sezonski poslovi, naročito na njivama, širom Vojvodine su u punom jeku. Dnevnica se kreće od 1.200 do 1.700 dinara, a na njivama kao sezonski radnici mogu se naći deca od 13 pa do penzionera od 70 godina. Nekima je to jedini izvor zarade od koje žive cele godine.

Nešto pre pet sati izjutra ulice u Vrbasu, Kuli, Srbobranu, Malom Iđošu, pune su ljudi. Užurbano idu ka uslovnim autobuskim stanicama, ili ka tačno određenim mestima gde se skupe i čekaju organizovan prevoz do njive. Već u pet oni su na svojim radnim mestima. Sve njive pune su radnika. Nekako je, kako kažu, najlakše u tim ranim jutarnjim satima. Vreme im ovog leta nije baš išlo “na ruku”. Mnogo dana je bilo preko 35, pa čak i preko 40 stepeni. Radno vreme je od 5 do 13 časova, uz polusatnu pauzu. Ipak, većina njih sa kojima smo razgovarali su zadovoljni. Različite životne priče, a motiv jedan – zaraditi novac.

“Moram raditi preko leta, jer od toga živim cele godine. Imam skoro 50 godina,  i oduvek radim kao nadničar. Ne biram poslove, sve radim i imam jednog gazdu u Turiji koji me stalno zove kad nešto treba da se radi. Sad radim na kukuruznom polju. Dnevnica je 1.500 dinara, tako svi daju”, kaže sredovečni Srbobranac.

Na putu ka Feketiću naišli smo na radnike koji su bili na polusatnoj pauzi. Neki su doručkovali, neki pili vodu ili napravili ‘predah’ uz cigaretu. Oni su uređivali njive za Dane polja koji će se uskoro održati na parcelama PD “Sava Kovačević”.

“Stalno radim za PD ‘Sava Kovačević’. Imam lepo iskustvo, ozbiljna je firma i svaki put na vreme isplate zaradu. To je nama veoma važno. Svi smo ovde došli da zaradimo novac i pošteno radimo. Ja radim kad god ima posla i šta je trenutno aktualno na njivama. Mogu da izdržim, pijem dosta vode”, kaže Gordana Mašnić.

Jedan od sezonaca kaže da mu je ovo dodatni prihod. “Svake godine uzmem godišnji odmor kad je sezona na njivi. Radim u državnoj firmi, primam nešto više od minimalca, što mi nije dovoljno za život. Neophodan mi je dodatni prihod. Ovde uspem da zaradim da opremim decu za početak školske godine. Nije lako, jedva sam izdržao ove visoke temperature, ali šta da radim kad moram?! Nemam izbor”, kaže jedan od radnika.

U blizini je bio i dečko koji u septembru kreće u osmi razred. Radi na njivi 10 dana, kaže hoće da kupi neke “skupe patike”.  Na parceli prema Bačkom Dobrom Polju na tempraturi od preko 35 stepeni, zajedno sa radnicima i agronom u PD “Sava Kovačević”, Velibor Janković. On svakodnevno obilazi radnike. Na toj deonici ima preko 180 radnika… Opširniji tekst u poslednjem izdanju „Bačka Pressa“.