Pristajanje na zvuk duše – Otvorena izložba Tanje Perunović

Veliki publicitet likovne javnosti izazvala je izlobža „Pristala sam na zvuk duše“, naše sugrađanke Tanje Perunović, večeras otvorena u Likovnoj galeriji KC Vrbasa. Otvarajući izložbu, istroričarka umetnosti iz Beograda Lora Mitić najpre je istakla da da joj je čast da bude u prepunoj i svetloj galeriji i dodala da je Tanja Perunović veoma aktivna umetnica, te da su oni koji revnosno prate umetnički život upoznati sa njenim stvaralaštvom.

„Prema koncepciji same umetnice, ova postavka ima dve celine koje ćete sami otkrivati. Dinamika na kojoj ova umetnica zasniva ceo opus ostvaruje se na suprotnostima. Ona stvara sa dečjom jednostavnošću, ističe se naivnošću, jednostavnim simbolima, ali jednostavnim samo na prvi pogled. U njenom radu prepoznaju se bogat kolorit i gestualnost i odanost crtežu do kraja“, naglasila je Mitić.

Sama autorka se ovoga puta, osim likovnim, predstavila i svojim literarnim radom. „Naslov izložbe ‘Pristala sam na zvuk duše’ je simbolička igra rečima, a suština je u tome da bez emocije nema ni moga rada. Svako pojedinačno delo povezano je celinom onoga što stvaram i pišem u jednu neodvojivu vezu. Moji radovi sugerišu i raskorak, suprotnosti između razuma i duše, u kom ja biram i pristajem da odaberem dušu“, kazala je Perunović.

Tanja Perunović je završila Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše, gde je kasnije magistrirala crtanje, a profesor je likovne kulture u OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u Vrbasu. Ljudske figure i porteti, crteži i instalacije objekata, velika papirnata ženska figura, povezani tekstovima i stihovima koje Tanja piše, ostaju dostupni publici tokom septembra.