Izbegličkim porodicama dodeljene dve kuće

Ugovori o dodeli dva seoska domaćinstva dvema izbegličkim porodicama juče su kod notara potpisani, a danas su ključeve od kuća Nevenki Ignjatović i Draganu Ristiću,  uručili Milan Glušac, predsednik opštine i Danijela Ilić, član Opštinskog veća.

Posle više od 20 godina, ove dve porodice dobile su krov nad glavom. Vrednost ova dva seoska domaćinstva sa okućnicom je 2,8 miliona dinara, a dodatno će dobiti 200.000 dinara za građevinski materijal. Jedna kuća se nalazi u Vrbasu, a druga u Bačkom Dobrom Polju. Nevenka Ignjatović je od danas vlasnica seoskog domaćinstva u Bačkom Dobrom Polju, i kaže da je prezadovoljna.

„Pre skoro 20 godina iz Hrvatske iz Petrinje sam stigla u Vrbas. Nikako nismo mogli da povratimo imovinu iz Hrvatske i ovde kao podstanar živim sve vreme. Neizmerno sam zahvalna opštini Vrbas, a pre svega Danijeli Ilić, koja nam je mnogo pomogla, i u svakom trenutku bila na raspolaganju. Konačno ćemo moja deca i ja imati sopstveni krov nad glavom, jedino sam tužna što moj muž, koji je preminuo pre tri godine, nije dočakao ovaj trenutak“, kaže Nevenka.

Prema rečima Danijele Ilić, članice Opštinskog veća, koja se poslednjih nekoliko godina bavi rešavanjem problema izbeglih i raseljenih lica, u narednom periodu izbegličke njih očekuju novi konkursi na kojima mogu da učestvuju.

„Ono što sa zadovoljstvom mogu da primetim da su izbegla lica zaista integrisana u našu sredinu, a to je i cilj lokalne samouprave. Želimo da im pomognemo na sve načine. Drago mi je što su ljudi stekli slobodu da nam se obrate. Ovo uručivanje ugovora za mene predstavlja zaista veliku satisfakciju. Najviše potreba u našoj opštini izbegličke porodice imaju za rešavanjem stambenog pitanja. Oko 35 porodica iz naše opštine je stambeno nezbrinuto. U narednom periodu ih očekuju novi konkursi“, rekla je Danijela Ilić.

Kako je istakao Glušac, već duži vremenski period opština Vrbas pomaže izbegla i raseljena lica. „U prethodnom periodu obezbedili smo preko 80 miliona dinara za ekonomsko osnaživanje izbeglih i raseljenih lica. Od početka 2017. godine do danas uspeli smo da obezbedimo preko 10 miliona dinara za njihovu lakšu integraciju u našoj zajednici. Posebno je zadovoljstvo bilo danas kada smo uručili dvema porodicama ključeve za kuće. Posle više od 20 godina oni su dobili krov nad glavom, a uskoro će dobiti i građevinski materijal pomoću kojeg će urediti kuće. Veoma je važno da izbeglička lica prate konkurse, a opštinska uprava i tim koji radi na projektu zbrinjavanja izbegličkih porodica će kao i do sada maksimalno pomoći“, rekao je Glušac.