Okrugli sto Ekopokreta Vrbasa – Bolje razumevanje civilnog društva i državne uprave

Okrugli sto na temu „Partnerstvom do boljeg nadzora životne sredine“ organizovao je juče u sali Skupštine opštine Vrbas Ekološki pokret Vrbasa. Svrha sastanka bila je razvoj boljeg razumevanja civilnog društva i državne uprave o ekološkim i širim društvenim problemima.

Učestvovala su udruženja i aktivni građani iz opština Vrbas, Bačka Topola i Odžaci, zatim reprezentativne ekipe Vodne inspekcije iz Novog Sada na čelu sa Marijom Novaković, načelnicom,  kao i predstavnici lokalnih inspekcija, policije, javnih preduzeća, mesnih zajednica i đačkog parlamenta Srednje stručne škole „4. juli“.

„Ekološki pokret Vrbasa ima sve bolju saradnju sa lokalnim inspekcjama, koje vrlo brzo reaguju na naše prijave, i uz angažovanje nadležnih opštinskih službi problemi bivaju relativno brzo sanirani. Pronalaženje i kažnjavanje vinovnika već je druga priča, koja se seli u pravosudne organe i policiju u nedostatku mandatnog kažnjavanja“, rekao je moderator skupa Ratko Đurđevac, iz EP Vrbasa.

Nakon uvodnog dela skupa, povela se i diskusija o situaciji na terenu, ličnim iskustvima, okvirima inspekcijskog delovanja i potencijalima novog Zakona o inspekcijskom nadzoru, a u kojoj su konstruktivno učestvovale sve prisutne strane.