Vlado Njaradi poklonio slike Domu zdravlja- Oplemenjene čekaonice

U vlasništvu Doma zdravlja “Veljko Vlahović” u Vrbasu od danas se nalazi zbirka od desetak slika Vlada Njaradija, umetnika iz Vrbasa. Njegove slike iz ciklusa “Zapisi sa Meteora” krase prostor čekaonica Hitne pomoći, opšte prakse, laboratorije, službe za stomatologiju kao i službe za administraciju.

Umetnik je se odlučio da oplemni ovaj prostor kako bi pacijentima koji čekaju na red kod lekara bila prijatnija atmosfera. “Na ideju sam došao tako što sam sedeo u čekaonici, i gledajući prazne zidove pomislio kako bi bilo lepo da ovaj prostor bude oplemenjen. Sa druge strane hteo sam da ostavim trag umetnosti baš u ovoj  ustanovi. Ova zbirka od desetak slika pripada ciklusu ‘Zapisi sa Meteora’, a po mišljenju istoričara umetnosti to je jedan od mojih najboljih cilklusa. Slike su nastajale od 2014. do 2017. godine, a za to vreme sam više puta boravio na Meteorima. Inače iz tog ciklusa su radovi i u mom legatu u Srpskom kulturnom centru ‘Sveti Sava’ u Subotici“, rekao je Vlado Njaradi, koji je danas postavio slike u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktorka Doma zdravlja „Veljko Vlahović“, Jasmina Assi, oduševljena je idejom umetnika da slike pokloni ustanovi. „Prijatno sam se iznenadila kada sam upoznala gospodina Njaradija i kada je on odlučio da pokloni svoje slike Domu zdravlja. On je insistirao da potpišemo ugovor takav da  ne bude ugovor o donaciji već ugovor o poklonu. To je, kako je on rekao, jedan od njegovih najdražih ciklusa. Jako sam se obradovala, insistirao je da budu u čekaonici da bi ‘korisnici’ njegovih dela mogli da budu pacijenti. Sada kada su postavljene, slike su još su lepše. Novi iztgled čekaonica je prelep, a mi iz ustanove  smo ponosni vlasnici jedne divne kolekcije“, rekla je Assi.