Sastanak povodom sve većeg broja pasa lutalica i zloupotrebe građana zarad odštete

Na inicijativu pravobranilaštva opštine Vrbas, danas je u Vrbasu održan sastanak sa pravobraniocima iz 20 gradova i opština iz Vojvodine na temu problema pasa lutalica, naknade štete izazvane ujedom lutalica i zloupotrebe koje se dešavaju s tim u vezi.

Opština Vrbas godišnje izdvaja između 12 i 15 miliona dinara za naknadu, građanima koji su tužili opštinu zbog ujeda psa lutalice. Na ime odštete gradovi i opštine u prethodne tri godine su izdvojili ukupno milijardu dinara. Na sastanku, Mirna Paroci, pravobranilac opštine Vrbas, rekla je da je pasa lutalica sve više, ali da su česte i zloupotrebe građana kako bi se naplatila odšteta.

“Na sastanku smo razmenili iskustva i doneli zaključke. Dogovoreno je da se po ovom pitanju sastanci pravobranioca gradova i opština, veterinara i nadležnih službi češće organizuju. Sledeći sastanak biće održan 17. novembra u Novom Sadu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština(SKGO), na kojoj ćemo podneti inicijativu da se predloži nadležnim ministarstvima da se donese lex specijalis Zakon vezan za naknadu štete od ujeda pasa lutalica. Osim toga iniciraćemo putem SKGO da se predloži da lekari prilikom pregleda pacijenta i pružanja pomoći, u izveštaju ne napišu odmah da je povreda nastala od ujeda psa, dok se to i ne utvrdi”, rakla je nakon sastanka Mirna Paroci, iznoseći neke od zaključaka.

Ovom skupu prisustvovao je i Milan Glušc, predsednik opštine Vrbas koji je istakao da ovaj problem prevazilazi nadležnosti lokalne samouprave. “Gotovo sve opštine u Srbiji imaju isti problem. Ovakvi sastanci su veoma korisni, jer možemo zajedničkim snagama doći do ideja i eventualnog rešenja. Lokalna samouprava ne može samostalno da reši problem i moramo da tražimo pomoć od viših instanci. Novac koji se daje za odštetu usled ujeda pasa je veliki i mogao bi da se iskoristi u druge svrhe, ali pre svega toga problem velikog broja pasa lutalica moramo da rešimo“, rekao je Glušac.

Kao i u većini gradova problem je nedostatak prihvatilišta za pse ili nedovoljni kapaciteti. U Vrbasu u sklopu JAZIP-a postoji prihvatilište za 150 pasa, a broj pasa na ulicama je mnogo veći. Nevladine organizacije i udruženja za zaštitu životinja sprovode mnoge aktivnosti pokušavajući da udome pse, ali to nije dovoljno.