Za konsolidaciju budžeta opštine Vrbas Vlada Srbije izdvojila 60 miliona

Za konsolidaciju budžeta opštine Vrbas Vlada Srbije je iz tekućih budžetskih rezervi izdvojila 60 miliona dinara. Ovaj novac biće usmeren u Javno komunalno preduzeće „Standard“, za remont kotlarnica i nabavku mazuta. Prema rečima Milana Glušca, predsednika opštine Vrbas ovim potezom Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić još jednom potvrđuju spremnost i dobru nameru da pomognu našu opštinu, kako bi život građana bio što kvalitetniji.

“Kada smo preuzimali odgovornost za vođenje lokalne samouprave naišli smo na dugovanja od čak 1,6 milijardi dinara jer je nad budžetom opštine Vrbas izvršen ekonomski genocid. Lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima pretio je kolaps, ali je odgovornim potezima budžet donekle konsolidovan. Ni dana ni jedan račun u javnim preduzećima niti opštine Vrbas nisu bili blokirani. Struktura zatečenih dugova bila je različita, od neplaćenih poreza i doprinosa, preko kredita čija je namena menjana, započete investicije koje su ostale nerealizovane, dugovi na osnovu putnih troškova, dugovi u Predškolskoj ustanovi, mesnim zajednicama… Osim toga nisu postojale ni industrijskie zone gde bi mogli doći potencijalni investitori”, rekao je Glušac.

Iznoseći podatke o zatečenom stanju prilikom preuzimanja rukovođenja opštinom, on je istakao da je u 2013. godini, prema izveštaju Državne revizorske institucije, za osam meseci nenamenski potrošeno čak 500 miliona.