Zapostavljamo kulturno nasleđe – Zaključak predavanja Dejana Ristića u Vrbasu

Na predavanju u Narodnoj biblioteci ,,Danilo Kišˮ na temu ,,Kulturno nasleđe i identitetˮ, istoričar Dejan Ristić istako je da je  identitet zapravo višeznačan pojam koji se u Srbiji retko pominje u sintagmi „kulturni identitet“ .

„Pitanje je zašto ne posvećujemo pažnju kulturi, prosveti, nauci i umetnosti iako je Srbija stara evropska država koja ove godine beleži 800 godina državnosti, a bitan deo te državnosti je upravo kulturno nasleđe. Ono predstavlja kontinuitet naše zajednice i doprinosi formiranju našeg pojedinačnog i zajedničkog identiteta. Moj utisak, ne kao istoričara, već kao običnog građanina, je da smo kulturno nasleđe zapostavili  i da ga nedovoljno čuvamo i poznajemo“, rekao je Ristić i dodao da je kulturno nasleđe potrebno reafirmisati  i postaviti kao bitan segmnent identiteta.

Kao primer našeg nemara prema ovom nasleđu, naveo je slučaj uništavanja Narodne biblioteke tokom nacističkog bombardovanja Beograda, a samom predavanju je i prethodio dokumentarni film ,,Sećanja iz pepelaˮ, koji opisuje taj događaj. Dejan Ristć obavljao je dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu i brojne druge dužnosti u Vladi Republike Srbije.