Predstavljen Zbornik poezije Nebojše Devetaka

Književnike i književne kritičare, porodicu, kolege i prijatelje, kao i poštovaoce dela nedavno preminulog pesnika Nebojše Devetaka okupilo je u Narodnoj biblioteci predstavljanje zbornika poezije ovog autora nastalog povodom dobijanja Zmajeve nagrade Matice srpske. Kako je navedeno, zbornik je uz nagradu trebao da se štampa još 2008. godine, ali je nedostatak sredstava učinio da do objavljivanja dođe tek par dana pred pesnikovu smrt.

Više pesnički i prijateljski, a manje kritički, na život i stvaralaštvo Devetaka osvrnuli su se Dragica Užareva, Zoran Đerić, Anđelko Anušić, Mirko Demić i Dragan Stanić, a stihove je kazivala Vesna Drinčić Đilas. Svi su se složili da je Devetak pisao iskreno, proživeo je svaki svoj stih, pa je to i razlog njegovog preranog odlaska. Devetak je jedan od najistaknutijih lirskih glasova Krajiških Srba i mada je u ovoj književnosti prevladavala epska poezija, Devetak je ostavio snažan lirski trag kojim će se srpska književna kritika baviti i u budućnosti.

„Trebalo je imati lične hrabrosti da se kolektivna drama postavi u centar svoje pesničke zapitanosti. Jednako u vremenu pre raspada bivše nam zajedničke zemlje, tako i tokom rata, a naročito posle njega, kada je krajiško stradanje brže-bolje stavljeno ad acta. I za tu doslednost mu se ovde i sada duboko klanjam“, istakao je Mirko Demić.

Nebojša Devetak rođen je 1955. u Maloj Gradusi na Baniji, poslednje dve decenije života proveo je u Vrbasu kao urednik časopisa “Trag” i radnik vrbaske Biblioteke. U Vrbasu je krajem oktobra ove godine i preminuo.