Jedino ispravno lečenje bruha je hirurško – Dr Nebojša Perić, specijalista opšte hirurgije OBV

Bruh ili kila je poseban slučaj hernije koji nastaje kada se unutrašnji organi ili creva istisnu kroz oslabljeni segment mišićnog tkiva. Većina takvih situacija se javlja na zidu abdomena. Postoji nekoliko tipova bruha: Ingvinalna hernija ili preponska kila, je najčešći tip bruha, javlja se u preponama, Umbilikalna hernija ili pupčana kila, javlja se u pupka, Inciziona hernija, nastaje na mestu nezaraslog ožiljka, Hijatalna hernija, ili hijatus hernija, odnosi se na otvor u dijafragmi gde jednjak ulazi u želudac, Kongenitalna hernija, urođeni defekt kod novorođenčadi.

Prema rečima dr Nebojše Perića, specijaliste opšte hirurgije u OBV simptomi kod preponske, najčešće kile su nelagodnost i bol pri saginjanju, kašljanju ili podizanju.

“Vodeći simptomi kod pojave bruha su pojava otoka nelagodnosti ili bola na mestu javljanja bruha. Ove tegobe su izraženije pri fizičkom naporu. Bruh se može javiti u svim starosnim grupama, može bti urođen, a od 4 do 6 puta je češći kod muškaraca nego kod žena. Pojavu bruha izaziva slabost mišića i njihovih omotača na mestu stvaranja bruha i povećan pritisak u trbušnoj duplji što znači da je veći rizik kod gojaznih ljudi, kod ljudi izloženih većim fizičkim naporima i kod trudnica”, objašnjava dr Perić.

On kaže da tri četvrtine svih bruhova lokalizovano je u preponi. Oko 15 odsto su pacijenti kod kojih se bruh javlja u predelu reza nakon većih hiruških zahvata, kod 3 odsto pacijenata bruh je lokalizovan u pupku, a sve druge lokalizacije su znatno ređe.

“Jedino ispravno lečenje u modernoj medicini je hiruško lečenje. Modernim hiruškim tehnikama zbrinjavanja bruha pacijentima je omogućeno da već sutradan nakon operacije odlaze iz bolnice. Potreban je jedan kraći period suzdržavanja od većih fizičkih napora, da bi se tri nedelje nakon operacije vratio svim uobičajenim aktivnostima, bez ograničenja. Napretkom hiruških tehnika i pojavom proteza(mrežica) koje ojačavaju slabo mesto na kome se nalazila kila, procenat recidiva(ponovne pojave bruha) je smanjen na ispod pet posto”, kaže doktor.

Pacijenti bi trebalo da se jave lekaru odmah nakon što primate bilo promenu u preponi, u suprotnom može doći do većih zdravstvenih problema.

“Svim pacijentima savetujem da se čim primete bilo kakvu promenu u preponi iki na prednjem trbušnom zidu jave izabranom lekaru. Ukoliko se bruh ne leći, odnosno ne operiše, može lako doći do njegovog ‘ukleštenja’, a u toj situaciji neophodna je hitna hirurška intervencija, koja je često mnogo komplikovanija i zahtevnija nego kada se bruh operiše u redovnom postupku”, savetuje dr Perić.