PORTRET OKO NAS: Novak Jovović – Skulpture od drveta i kamena

Iako su porodaica i prijatelji u Novovoj ranoj mladosti primetili da  ima umetničkog dara, on je to godinama  potiskivao. U svojoj četrdesetoj godini  je to, kako kaže,  odjednom  i prihvatio.

„Imao sam umetničke predispozicije, ali sam pre 28 godina, shvatio da želim da stvaram, i iskazujem svoje emocije kroz skulpture. Počeo sam potpuno amaterski. Prvi radovi su bili portreti u drvetu. Kako je vreme odmicalo, usavršavao sam tehniku i napredovao. Počeo sam da kombinujem uz drvo, kao prirodni materijal, i kamen. Sada često radim apstraktne skulpture, kombinacija drveta i metala“, priča Novo, prisećajući se svojih prvih radova.


Poslednjih nekoliko godina, Novak je dobio pet značajnih nagrada. Imao je sedam samostalnih izložbi u grdovima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Pohvale i pozitivne kritike od kolega i žirija nikada nisu izostale. Prošlog meseca dobio je glavnu nagradu na Jesenjem likovnom salonu u Vrbasu.


Najviše voli da radi sa orahovim drvetom, jer, kako kaže, ima fanatastičnu strukturu i boju. Svoje skulpture već 26 godina, kao stalni učesnik, izalže na Jesenjem likovnom salonu. Uvek je dobijao dobre kritike i pohvale stručnog žirija, gde god da je izlagao skulpture, a poslednjih godina počeo je da dobija i značajna priznanja i nagrade. Kao kruna njegovog rada nedavno je stigla i glavna nagrada Jesenjeg likovnog salona u Vrbasu. Iako je značajnu,  drugu nagradu, dobio na smotri amatera umetnika u Subotici, gde je bilo izloženo 1.700 radova umetnika iz gradova širom Srbije, BiH i Hrvatske, ipak najdraža mu je nagrada koju je nedavno dobio u Vrbasu.

„Glavna nagrada na Jesenjem likovnom salonu za mene je veliko priznanje. Bilo je 50 izlagača, među kojima mnogo akademskih umetnika. U svom gradu dobiti najveće priznanje za mene je veoma značajno“, istakao je Novo.

Njegove skulpture izlagao je širom Srbije i zemljama u regionu, a do sada je imao sedam samostalnih izložbi. Svaka skulptura ima poseban značaj za ovog umetnika, tako da se teško odvaja od njih. „Svaka skulptura u mom ateljeu ima svoju priču, a ja posebnu emociju za svaku. Kada mi neko traži da mu poklonim, dugo mislim od koje ću se skulpture odvojiti“, objašnjava Novo.