Izložbom skulptura Isidore Miljanić otvorena nova izlagačka sezona

Izlagačku sezonu 2018. godine u vrbaskoj Galeriji otvorila je izložba „Dualitet“ mlade vrbaske vajarke Isidore Miljanić. Isidora je rođena 1994. godine. U Vrbasu je završila osnovnu i srednju školu, a prošle godine diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer vajarstvo, u klasi profesora Tomislava Todorovića. Upravo je ovaj profesor i otvorio postavku.

„Izložba je zasnovana na konceptulnom pristupu. Medij u kom Isidora stvara je drvo. Ona je oduševljena i opsednuta drvetom, a tu oduševljenost još u detinjstvu preneo je na nju njen deda. Verujem da će nastaviti školovanje na Akademiji jer već ovim radovima pokazuje punu spremnost da se ostvari na master i doktorskim studijama“, naznačio je profesor Todorović.

U svom izlaganju autorka je objasnijala zašto su njeni radovi objedinjeni nazivom „Dualitet“.

„Najzastupljenije je drvo kao materijal, sa naglašenom njegovom prirodom, gde se vide godovi, njegove pukotine i nepravilnosti koje su nastale prirodnim putem. U novijim radovima javlja se kombinacija materijala, kako bi se više naglasio kontrast između dve forme. Nasuprot drvetu, koje je prirodan materijal, neproziran i kompaktan, stoji staklo koje je nastalo dejstvom čoveka, prozirno i krhko“, rekla je Miljanić i otkrila da radovi odražavaju odnos zaljubljenog para – nemir, želju, zanesenost.

Izložba u Vrbasu druga je njena samostalna, pošto je prethodno samostalno izlagala u Kuturnom centru Zrenjanina 2017. godine.