Obeležavanje Dana Rusina – Početak manifestacije u Vrbasu

Kulturno-prosvetno društvo „Karpati“ u Vrbasu, svečanim programom prvo koje je koje je označilo ovogodišnji Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji 17. januar. Svečani program je održan juče, a praznik će se tokom ove nedelje obeležiti i u drugim mestima u kojima rade Područne kancelarije Nacionalnog saveta Rusina. Goste su pozdravili dosadašnji predsednik Društva dr Dejan Zahorjanski i narodna poslanica Olena Papuga koja je ovom prilikom dobila i zahvalnicu KPD „Karpati“, a članovi sekcija su održali prigodan program u kom su učestvovali Hor, Rusinska izvorna grupa, dečiji folklor, najmlađi solisti i recitatori.

Među gostima su bili direktorka NIU „Ruske slovo“ i zamenica predsednika Skupštine opštine Vrbas Martica Tamaš, predsednik Izvršnog odbora nacionalnog saveta Rusina Željko Kovač, direktor Kulturnog centra Vrbas Rihard Hengl, član Opštinskog veća zadužen za kulturu Bojan Periz i drugi gosti.

Inače, kao zvanični dan doseljavanja Rusina na ove prostore, prihvačen je 17. januar, a centralna manifestacija ove godine biće održana u petak 19. januara u Subotici. Pre ove proslave u KPD „Karpati“ održana je i izborna Skupština Društva, na kojoj je za novog predsednika izabran Slavko Baranovski, a u naredne četiri godine potpredsednik će biti dosadašnji predsednik dr Dejan Zahorjanski. Po Statutu Društva, ovaj mandat priprada Ukrajincima, a na mestu predsednika i podpredsednika se na svake četiri godine smenjuju Ukrajinci i Rusini.