Učenici na prijemu kod predsednika opštine – U susret školskoj slavi

Povodom predstojeće školske slave Sveti Sava, učenici koji su postigli zapažene rezultate iz svih osnovnih i srednjih škola u opštini kao i deca predškolske ustanove, bili su na prijemu kod predsednika opštine, Milana Glušca. Predstavnici lokalne samouprave organizovali su za učenike, sa kojima su došli vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori, okrugli sto na temu tolerancije, a koji je vodila Ana Perišić, pedagog u OŠ “Petar Petrović Njegoš”.

“Ovo je jedan od najlepših prijema. Zadovoljan sam što je ovde prisutno mnogo učenika, što pokazuje da imamo dobru, obrazovanu i talentovanu decu, kao i da se sa njima dobro radi. Lokalna samouprave se turdi da stvori što bolje uslove za rad u svim obrazovnim ustanovama. Kada je u pitanju obrazovanje ne treba razmišljati o troškovima, s toga je upravo jedan od prioriteta lokalne samouprave ulaganje u obrazovanje. To je investicija u budućnost i u opštinu Vrbas. Sa decom smo razgovarali na temu tolerancije, i stekao sam utisak da deca o ovoj temi znaju mnogo. O toleranciji su učili najpre u porodici, od svojih prijatelja, komšija, u školi od nastavnika i drugara, ali je važno da se o tome mnogo razgovara, i na kraju primenjuje. Mi smo najveća multietnička sredina u Srbiji, imamo preko 25 nacija koji ovde zajedno u harmoniji žive”, rekao je Glušac.

Učenici koji su prisustvovali okruglom stolu učestvovali su u razgovoru u diskusiji i istakli značaj vršnjačke tolerancije. „Cilj svega je da tolerancija bude preventiva. Ukoliko budemo tolerantniji naše društvo će biti bolje i biće nam svima život lepši i lakši“, rekla je, obraćajući se učenicima, Danica Paroški, pomoćnica predsednika opštine zadužena za obrazovanje.

Današnji prijem je deo aktivnosti koji sprovodi opština Vrbas u okviru obeležavanja školske slave u saradnji sa ovogodišnjim domaćinom OŠ “Petar Petrović Njegoš”. Večeras, sa početkom u 19 časova, u toj školi biće otvorena izložba fotografija Rajka R. Кarišića „Hilandar koji volim ”, sutra sa početkom u 11 časova u školi će biti održan kulturno – umetnički program, uz učešće protojereja Srpske pravoslavne crkve u Vrbasu, Ostoje Nijemčevića, dok će sutra u 18 časova u bioskopu „ Jugoslavija” biti održana svečana akademija pod nazivom „Pravo hodi nogama svojim i ispravljaj puteve svoje …”