Pola veka negovanja kulture govora – „Iz ljubavi s ljubavlju“ Vesne Drinčić Đilas

Sinoć je u prepunoj, na momente i tesnoj, sali Gradskog muzeja održan omaž negovanju kulture govora i recitacije, čemu su pažnju posvećivali još u antičkoj Heladi, a po čemu se već pola veka ističe Vrbas, posredstvom Studija recitatora KC Vrbasa. Tradicija duga pedeset godina bila je povod Vesni Drinčić Đilas da uobliči i dokumentuje rad vrbaskih recitaora u formi knjige pod nazivom „Iz ljubavi s ljubavlju“.

„Govor je saborno mesto svih znanja, a za naš studio govor je i ogledalo duše. To je ujedno i naš moto, jer je cilj rada oduvek bio da slušalac nađe odraz svoje duše u našem ogledalu  duše. Knjiga je nastala zbog dugog, kvalitetnog trajanja recitatorstva u našem gradu za šta su zaslužni mladi recitatori, publika, Kulturni centar i prijatelji od kojih sam učila i sa kojima sam počinjala“, rekla je Drinčić Đilas.

O knjizi je Zoran Kulundžija, urednik Izdavačke kuće „Prometej“, rekao da predstavlja album sećanja u čijem su središtu posvećenost i ljubav bez kojih ne bi bilo ni nadaleko čuvenog vrbaskog recitatorstva, pa se zato i ljubav dvaput pominje u naslovu knjige.

„Vesna je zaljubljena u poeziju i lep govor sa kojim su se razvijala i ‘njena deca’. Ova poetika govorenja se svuda oseti i od nje, ili preko njenih đaka, su učili i recitaori iz drugih prostora. Reč  je bila u početku, a biće i na kraju. Kroz negovanje i čuvanje maternjeg jezika, postižemo da i on čuva nas“, zaključio je u svom obraćanju glumac Miodrag Petrović, prvak Srpskog narodnog pozorišta.

Koliko je Studio recitatora doprineo očuvanju ne samo srpskog, već i jezika drugih nacionalnih zajednica ovog podneblja, rusinske i mađarske, podsetili su svojim recitacijama neki od mnogih uspešnih đaka Vesne Drinčić Đilas, danas istaknuti glumci, novinari, profesori, akademski građani. Zajedno sa recitatorstvom, i kroz poeziju mladih, Vrbas je proslavljen i kao „grad na pesnikovoj ruci“.