Izložba i radionica KUD “Sirmai Karolj” u Gradskom Muzeju

Devetu godinu za redom u okviru saradnje KUD “Sirmai Karolj“ i Gradskog muzeja u Vrbasu, neposredno pred velike verske praznike Božić i Uskrs održavaju se radionice i izložba ručnih radova. Predstavnice KUD „Sirmai Karolj“ u Muzeju su izložili stoljnjake sa ručnim vezom, nadstoljnjake, zavese, kao i ukrase sa motivima Uskrsa. Radionice će se do petka  održavati  sa predškolskom i školskom decom, ali i sa odraslim ljudima, sa svima koji su zainteresovani da prave ručne radove.

„Već godinama lepo sarađujemo sa Gradskim Muzejom, a imamo i podršku opštine. U predstojećim danima družićemo se najviše sa decom, pravićemo razne ukrase i pričati o predstojećem velikom prazniku, Uskrsu. Motivi na našim radovima osim uskršnji, su i cvetni, kroz njih iskazujemo radost u susret proleću. Članice našeg društva svakodnevno će biti tu da sa decom prave razne ukrase. U Muzeju su izloženi naši ručni radovi, pa će svi posetioci izložbe biti u prilici da vide razne vezove“, rekla je Marija Paroci, predsednica KUD „Sirami Karolj“.

Izložbu je danas svečano otvorio predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac koji je tom krilikom pohvalio KUD „Sirmai Karolj“ . „Vaše društvo može da poslužio ostalima kao primer, jer na izuzetno lep način i uz mnogo aktivnosti negujete svoju tradiciju, kulturu i jezik i to prenosite na najmlađe, što je veoma značajno. Oština će uvek podržavati vaše društvo, kao i ostala koja deluju na našem prostoru. Mi smo  multietnička sredina i treba to da negujemo“, rekao je Glušac prilikom otvaranja izložbe.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su i direktor Kulturnog centra, Rihard Hengl, kao i sveštenik Rimokatoličke crkve u Vrbasu, Sabadi Karolj koji je tom prilikom poželeo „da svi zajedno i u veselju dočekamo Uskrs“.  Radionica kao i izložba otvorena je  do 23. marta svaki dan od 9 do 18 časova u Gradskom muzeju.