Mladi iz bratskog grada Gedra boravili u Vrbasu

Vrbas su  danas posetili učenici viših razreda Okružne osnovne škole iz Gedre, grada iz Mađarske sa kojim Vrbas ima potpisan Sporazum o bratimljenju od avgusta 2017. godine. Učenici, njih 36,  zajedno sa četiri profesora, nalaze se u četvorodnevnoj ekskurziji po Srbiji, tokom koje su već posetili Bezdan, Sombor, Bač, Mali Iđoš, Kulu i Vrbas, a u nastavku će obići znamenitosti i spomenike u Srbobranu, Bečeju, Novom Bečeju i Vršcu.

„Prvi utisci o saradnji sa Gedrom su odlični. Naš cilj je uspostavljanje konkretne prekogranične saradnje, a ovi prvi koraci su važni za uspostavljenje čvršćih odnosa. Drago nam je da dočekujemo decu iz bratskog grada, što imaju priliku da se upoznaju sa našim gradom, njegovom istorijom i osobenom multikulturalnošću. Nadam se da će u budućnosti biti prilike da se i deca iz Vrbasa bliže upoznaju za ovim mađarskim gradom i njegovim stanovnicima“, rekao je Glušac dočekujući ovu delegaciju u Gradskom muzeju.

Za mlade goste je organizovana poseta Gradskom muzeju, Reformatorskoj i Rimokatoličkoj crkvi, kao i KUD-u „Sirmai Karolj“.