Osma akcija besplatnih pregleda – OBV posetio državni sekretar Ministarstva zdravlja

Kao i u više od 90 zdravstvenih ustanova širom zemlje, akcija besplatnih preventivnih pregleda održana je u nedelju, 22. aprila u Opštoj bolnici Vrbas.  Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogli su da obave kardiološki i oftalmološki pregled, urade tumor markere štitaste žlezde i prostate.  Vrbasku bolnicu je tom prilikom je posetio državni sekretar Ministarstva zdravlja docent dr Vicko Ferenc.

“Ovo je osmi put da se organzuju preventivni pregledi od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Svaka od akcija bila je izuzetno posećena i neki podaci pokazuju da zaista imamo uspeha, što  opet ukazuje da smo ih organizovali u skladu sa aktuelnim potrebama građana. Ovaj put su tu oftalmološki pregled, kardiološki pregled sa EKG-om, merenjem pritiska i laboratorijskim  analizama PSA,  kao i tumor markerima hormona štitne žlezde. Kao što je očekivano, odaziv je  ponovo dosta velik, ali tek ćemo tamo posle 16 sati imati definitivne podatke za celu Srbiju, razvrstano po bolnicama“, rekao je tom prilikom.

Na osmoj akciji preventivnih pregleda u Opštoj bolnici Vrbas preglede je obavilo136 pacijenata. Ukupno je pruženo 245 zdravstvenih usluga i to 79 kardioloških pregleda, 50 oftalmoloških pregleda i 116 laboratorijskih pretraga.