Nagrade mladim pesnicima na 30. Nevenovom festivalu u Savinom Selu

Ovogodišnji pobednik Nevenovog festivala dece pesnika u Savinom Selu je Nikolina Kostić iz OŠ „Arčibald Rajs“ u Beogradu. Druga nagrada pripala je Teodori Ilić iz OŠ „Sveti Sava“ Vladičin Han, dok je treću nagradu osvojila Aleksandra Mrakić OŠ „Sveti Sava“ iz Dubrave (Republika Srpska).

“Festival je trajao tri dana, a svečano je obeležen jubilej 30 godina postojanja. Na konkurs je ukupno pristiglo 720 radova, 610 poetskih i 110 proznih, iz svih delova Srbije i okolnih zemalja. Žiri u sastavu: predsednik, Tode Nikoletić i članovi Pero Zubac i Milutin Ž. Pavlov odabrao je 12 najboljih poetskih radova i 3 kraće lirske priče”, rekao je Novo Ćulafić, iz Organizacionog odbora Festivala.

Nagrada za pesmu sa najviše humora pripala je Iliji Rađenoviću (OŠ „Đuro Strugar“,Novi Beograd), za ekološku pesmu nagrađen je Andrej Miletić (OŠ „Stanislav Sremčević“ Kragujevac), a za najbolju  porodičnu pesmu proglašena je pesma Marka Milovića (OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Vrbas).

Nagrada pod nazivom „Zoran Vrbaški“ pripala je Sanjinu Laziću (OŠ“Branko Miljković“ Niš), nagrada prvi koraci pripala je Jovani Glidžić (OŠ „Stefan Nemanja“ Niš), za ljubavnu pesmu nagrađen je Luka Barović (OŠ „Vadislav Ribnikar“ Beograd), nagradu Svet oko nas dobila je Anđela Dolić (OŠ“Svetozar Miletić“ Vrbas). Nagrada za pesmu sa najviše duhovnosti pripala je Neveni Čavić (OŠ“Svetozar Miletić“ Vrbas), dok je nagradu za najbolju zavičejnu pesmu dobila Andreja Đurđević (OŠ“ Zmaj Jovan Jovanović“ Ruma).

Prvu nagradu za priču osvojio je Momčilo Bjekić (OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Vrbas), drugonagrađena je priča učenice Katarine Kovačević (OŠ „Vasa Čarapić“ Beli Potok), dok je treća nagrada za najbolju priču pripala Vanji Sarić (OŠ „Đura Strugar“ Novi Beograd).

Za ovogodišnju festivalsku antologiju najdarovitijih, žiri se opredelio za još 130 radova koji su objavljeni u knjizi pod nazivom „Na krilima pesme“.