Svečano otvoren 50. Festival poezije mladih

Uz evociranje uspomena i podsećanja na imena svih pobednika Festivala poezije mladih i obeležavanja jubileja od pola veka postojanja ove manifestacije, sinoć je otvoren 50. Festival u svečanoj sali Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu.

Uz sećanja koja su i danas živa, govorilo se sa setom o „maju ravnice i mladosti“, o maju iz daleke 1968. godine, kada je iz jednog običnog pesničkog mitinga, Vrbas krenuo narednim decenijama da izrasta u grad stiha i poezije. Nisu sinoć zaboravljena imena svih onih iz Kulturng centra, onih koji su bili podrška Festivalu, nazovimo to „u drugim redovima“, koji su nekada bili oslonac jedne ovako ugledne književne manifestacije, a to su Branislav Bari Milošević, Jovica Mirosavljević, Radomir Glušac, Stanko Simićević i mnogi drugi.

Prvi čovek opštine Milan Glušac, proglašavajući Festival otvorenim, rekao je da osnovni duhovni ton gradu daje poezija i da Vrbas živi poeziju, da se kultura meri stihovima, poručujući da veruje u budućnost Festivala i ove pesničke manifestacije. Na otvaranju je promovisana i objavljena knjiga, Antologija pobednika Festivala, „Vrbas – Prvi Olimp u ravnici“, gde se nalaze portreti svih mladih pesnika pobednika Festivala, od 1969. godine, od osnivanja.

Pesnik i prvi laureat Festivala Radomir Mićunović, obratio se sinoć vrbaskoj publici ljubiteljima poezije, svojom pobedničkom pesmom „Šumski sat“ iz 1969. godine, a onda su usledili stihovi i drugih pobednika Festivala, danas uglednih pesnika i književnika kao što su , Đorđo Sladoje, Blagoje Baković, Tomislav Domović i onih koji su poslednjih godina bili laureati, Nemanja Dragaš, Snežana Nikolić i Tamara Hrin.

Prisutnima se obratio Milan Micić , pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, rekavši da je Vrbas lirski i epski u svom karakteru, a da je Festival u svojoj tradiciji zapravo stigao dotle da bude „posao“, za jednog ozbiljnog istoričara kulture, poželevši mu da ostane i dalje grad koji će dugo braniti poeziju.

U muzičkom delu programa na otvaranju 50. Festivala poezije mladih u Vrbasu nastupala je Bojana Nikolić, etnomuzikolog.