Aleksandar Gabona pobednik 50. Festivala poezije mladih

Aleksandar Gabona iz Novog Sada pobednik je ovogodišnjeg Festivala poezije mladih, druga nagrada pripala je Slađani Bušić iz Beograda,  dok je treću nagradu dobio  Petar Rakočević iz Podgorice. Faruk Šahat iz Sarajeva, kao najmlađi učesnik, dobio je nagradu “Stanko Simićević”. Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Pero Zubac, predsednik, i članovi Danilo Jokanović, Ivan Lalović i Goran Labudović Šarlo.

Po oceni žirija ovo je bio najjači Festival u poslednjih nekoliko godina, na koji je svoje radove predalo 143 mlada stvaraoca, tako da je teško bilo izabrati 10 finalista. Među finalistima osim nagrađenih, bili su i  Anđela Pendić iz Beograda, Ksenija Golubović iz Novog Sada, Ajtana Dreković iz Tutina, Milan Veselica iz Kule,  Amina Hrnčić iz Maglaja, i Šimon Tsubota iz Beograda.

Završno veče jubilarnog 50. Festivala poezije mladih, proteklo je u svečanoj atmosferi uz stihove, muziku i recital.  Deo svečanog programa, recital, izveli su učenici Gimnazije “Žarko Zrenjanin”, koje je spremala profesorka Lidija Miljanić. U muzičkom delu nastupali su poznati kompozitor Gabor Lenđel i poznati pevač Seid Memić – Vajta. Tokom ove svečanosti uručene su zahvalnice i pokloni onima koji su u proteklim godinama obeležili Festival i doprineli njegovom razvoju. Priznanja i satove dobili su Vesna Drinčić Đilas, Ratko Šoć, Svetislav Šljukić, Miroslav Aleksić, Petko Koprivica, Milan Stanimirović, Đorđo Sladoje i Pero Zubac.

Zahvalnicu i umetničku sliku u ima opštine Vrbas primila je Miljana Štulić, dok je zahvalnicu i umetniču sliku za vrbasku Gimnaziju primila direktorica ove ustanove Tatjana Kažić. Prisutne je pozdravila Marjana Maraš, predsednica SO Vrbas.

“Ovo je nekada bio Jugoslovenski festival poezije mladih, sada više ne nosi taj naziv, ali  učesnici svih zemalja iz ovog regiona daju mu i danas taj epitet. Festival je preživeo ono što država u kojoj je nastao nije, i ono što industrija u našem gradu nije. Pesnici  su našem gradu zahljajujući Festivalu dali imena – grad na pesnikovoj ruci, prvi Olimp u ravnici i sigurna pesnička kuća. Večeras se ispisuju stranice istorije, jednu ispisuje naš sugrađanin u Kijevu, Milorad Mažić, koji sudi finale Lige šampiona, a druga stranica istorije je ta koju ispisuju ovi mladi finalisti. Zahvaljujem se Savetu Festivala na čelu sa Goranom Labudovićem i Branislavom Zubovićem i svima koji su dali doprinos da ovo obležavanje bude na nivou onih prethodnih. Finalistima želim da ponesu najlepše uspomene iz našeg grada i da se uvek vraćaju u Vrbas, a Festival da hrabro korača ka sledećem jubileju”, rekla je Maraš pozdravljajući sve prisutne.

Inače, Pobednik Festivala pored štampanja zbirke pesama dobiće i novčanu nagradu. Novčana nagrada namenjena je za mlade pesnike koji su osvojili drugo i treće mesto.