Predstavljen roman „Glineni kralj“ Branke Selaković

Svoj četvrti roman, „Glineni kralj“, nagrađen književnim priznanjem „Miroslav Dereta“, predstavila je sinoć u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš“, autorka Branka Selaković. O knjizi su govorili knjževni kritičari, Nataša Bundalo Mikić i Viktor Teon Radun. Branka Selaković je književnica i novinarka Prvog programa Radio Beograda, diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i član je Udruženja književnika Srbije. Njen poslednji roman spada u kategoriju tzv. bildungsromana, koji prate život glavnog junaka od detinjstva i mladosti i opisuju čitav njegov razvojni i životni put.

„Za pisanje takog štiva trebalo mi je tri godine, pri čemu nije bilo u pitanju toliko kontinuirano pisanje, koliko istraživanje, s obzirom da ženski pisac piše u muškom licu i o odrastanju i sazrevanju jednog muškarca. Uz to, taj lik je i podeljena ličnost, pa su o njemu i njegovom alter-egu bila neophodna saznanja iz pedagogije, psihologije i psihijatrije“, otkrila je Selaković.

Kritičari su se složili da je ovaj zadatak obavljen uspešno. Bundalo Mikić istakla je da je „Glineni kralj“ i psihološki roman koji otvara pitanje identiteta. U narativnoj liniji glavna su pitanja „ko sam ja“ i „gde ja pripadam“.

„Ovo je obična priča o jednom sasvim običnom muškarcu, ali samo naizgled. Roman problematizuje život čoveka u novom svetu koji se naglo razvio u nekoliko poslednjih decenija, a u poslednjih par godina, ušao u haotični pesimizam“ rekao je Viktor Radun  i zaključio da to otvara mnogo dublja pitanja čovekovog smisla u eri robotizacije i matriksa gde se ide linijom manjeg otpora i postaje oportunista, loš čovek i na kraju zločinac.