OKO NAS PUTOPIS – Salzburg: Turistički biser u dolini reke Salzach i Alpa

Grad Salzburg je četvrti grad po veličini u Austriji, ima 150.000 stanovnika smešten je u dolini reke Salzach, iznad koga se prostiru visoki i snežni Alpi. Godišnje ga poseti između šest i sedam miliona turista, ostvari tri miliona noćenja, ima 65 posto hotelskih soba sa četiri zvezdice, i realizuje prihod od oko 800 miliona evra, na konto turizma.

Jezgro starog, deli reka Salzach, od novijeg dela grada, a prvi susret sa starim gradom odmah asocira na grad primorskih uskih uličica, što nije karakteristika gradova ovog podneblja. Obrazloženje leži u bogatoj istoriji Salzburga koji je posedovao rudnike soli, srebra i zlata i u kom su vladili bogati nadbiskupi koji su se školovali u Italiji i tako deo kulture, umetnosti i stila italijanskih srednjovekovnih gradova prenosili na ovaj austrijski grad.

Osim toga što izgledom podseća na Mediteran, barokna umetnost gotovo je u potpunosti preneta na arhitekturu, katedrale, crkve, umetničke slike i predmete sa kojima su istorijski spomenici prebogati. U starom delu grada pored niza crkava, svojom lepotom se izdavaja i uzdiže Salzburška katedrala iz 17 veka, posvećena sv. Rupertu. Na ovom mestu, rekli su nam naši domaćini, prva crkva je sagrađena u 8. veku i nadograđivala se sve do 16. veka kada se znatno oštetila, da bi tadašnji biskup naredio rušenje i gradnju nove, koja je zadržala izgled do danas, sem manjeg rušenja koje se dogodilo tokom bombardovanja Salzburga krajem Drugog svetskog rata. Katedrala danas može da primi 10.000 vernika, krasi je ornamentika u neizbežnom baroknom stilu, poseduje sedam orgulja, danas ima kupolu visoku 71 metar, a crkveni zvonici poseduju drugo po veličini zvono u Austriji.

U Salzburgu je impresivan i Mirabel barokni park koji je ovog proleća u zasadima prelepih lala, a koji je napravio jedan od biskupa,Volf Ditrih, za svoju ljubavnicu sa kojom je imao i petnaestoro dece. U zdanju nadomak Mirabel parka, koje je biskup izgradio za svoju ljubavnicu sniman je i poznati film  „ Sounds of music“. Tu je živeo i Josef  Mohr koautor dela Božićne pesme „Tiha noć“. U starom jezgru grada nalaze se  stara groblja biskupa, a u gradu je i Mocartova kuća u kojoj se rodio i živeo, jer ime ovog poznatog kompozitora pronosi slavu ovog grada, gde se redovno održavaju  Mozart Dinner Konzert u baroknoj dvorani posebne akustike uz nastupe operskih pevača.

Za grad je vezano ime i Alberta Anštajana koji je upravo ovde obnarodovao svoju teoriju relativiteta, kao i mesto prebivališta poznatog doktora Doplera. Nemogće je nepomenuti  svojevremeno postojanje preko deset pivnica u ovom gradu,  i  kulturu pivarstva koja se gaji, a danas je najveća „Štigl“, privatna pivnica u Austirji , koja je osnovana 1492. godine i danas uspešno radi. Tu je i stara tvrđava nadomak grada,125 metara iznad grada potiče još iz jedanaestog veka, koja nikada nije bila opkoljena. Uz stare istorijske spomenike, svojom lepotom izdvaja se dvorac Helbrun, koji je poznat po sistemu „vodenih topova“ i „fontanica“, a koji se najviše vezuje za ime biskupa Markusa Sitikusa.

Salzburg nije samo grad istorije i tradicije, u njemu se nalazi i muzej Moderne, kao i „Hangar sedam“, privatno vlasništvo – vlasnika Red Bula. Hangar je modernistička građevina satkana od preko 1700 staklenih panela, od 120 tona metala i 380 tona stakla, a u ovom prostoru se nalazi kao relikt prošlosti i Titov avion DC6.  U Hangaru je i VIP restoran „Ikarus“, koji isključivo posećiju evropski i svetski političari diplomate kao jedno od najelitnijih mesta.

Broj muzeja i galerija je impozantan, kao što je impozantna i gospodstvena ulica Hiljadu znakova, iznad čijih lokala i prodavanica stoje reklame urađene od kovanog gvožđa, koje predstavljaju prvi marketing toga doba, sačuvan  i danas. Salzburg je grad lepote, čistoće, grad kome i najprefinjeniji turista ne može naći zamerku, jednostavno to je grad u kome sve besprekorno funkcioniše.

Putovanje za srpske novinare upriličila je Sandra Piro, direktorka zagrebačke firme „Satrun“- organizacije i  promocije, a najbolji domaćini bili su predstavnici Turističke organizacije grada Salzburga.