Završne pripreme za polaganje male mature

Osnovne škole u opštini Vrbas se pripremaju za za održavanje maturskih ispita učenika osmih razreda. Kao i svih prethodnih godina, sigurnost učenika, ali i materijala za izradu testova je obezbeđena saradnjom škola sa Domom zdravlja i Policijskom stanicom u Vrbasu. Maturski ispit je obavezan za sve učenike koji su uspešno završili osmi razred, bez obzira da li su već položili prijemni za neko od odeljenja srednjih škola za učenike sa posebnim sposobnostima ili se pak redovnim putem upisuju u državne i privatne škole.

„Svim učenicima želimo da uspešno urade testove i da pokažu maksimum svoga znanja što će im omogućiti da upišu željene srednje škole. A od svih organizatora ovog polaganja očekujemo da pažljivo i pošteno postupaju i da time stvore najbolje uslove za polaganje naše dece. Opština Vrbas se i logistički i materijalno potrudila da bude od pomoći svim akterima polaganja u cilju ostvarivanja što bolje atmosfere polaganja ovog značajnog ispita“, rekla je Danica Paroški, pomoćnik predsednika opštine za obrazovanje i vaspitanje.

Maturski ispit počinje u ponedeljak, 18. 06. testom iz srpskog jezika , u utorak, 19. 06.  je test iz matematike, a u sredu, 20. 06. rešava se kombinovani test (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija). Izrada svih testova traje od 9-11 časova. Preliminarni rezultati testova će biti istaknuti u petak,  dok je objavljivanje konačnih rezultata 28. juna.

Uspeh na završnom ispitu iskazuje se zbirom bodova osvojenim na sva tri testa gde učenik može da osvoji najviše 40 bodova, a na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda kandidat može da ostvari najviše 60 bodova. Pored tih bodova najuspešniji učenici imaju dodatne bodove za visoke rezultate postignute na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole, a u skladu sa Pravilnikom o upisu učenika u srednju školu.