Salzburg grad kulture, ali i grad autentične kulture piva

Salzburška kultura proizvodnje piva starija je više od šesto godina, a jedna od najstarijih privatnih pivara iz 1492. godine „Štigl“ i danas je najveći proizvođač piva u Austriji. Proizvodnja raznih vrsta piva i to malih preduzetnika i proizvođača u našem regionu, danas postaje „hit“ i unosan posao. Možda ova reportaža o Salzburškoj kulturi pivarstva posluži na korist ili interesovanje našim malim preduzetnicima – proizvođačima piva.

Proizvodnja piva u ovom turističkom austrijskom gradu datira više od šesto godina, a u doba Mocarta poznatog muzičara, svetskog imena u oblasti klasične muzike, čije je rodno mesto upravo Salzburg postojalo je 13 pivara, ali do danas je ostala najpoznatija i najveća ne samo u Salzburgu nego i u Austriji, „Štigl“- pivara. Prilikom obilaska Salzburga, imali smo priliku sa domaćinima predstavnicima Turističke organizacije grada da obiđemo ovu pivaru, da pogledamo njen muzejski deo i način spravljanja piva od nastajanja u ovom gradu, od proizvodnje koja se obavljala gotovo ručno, uz pomoć drvenih predmeta i alatki, pokazali su nam prvu proizvodnju piva, prikazujući i jedan video film za turiste, od nastanka proizvodnje do današnjih dana i načina proizvodnje raznih vrsta piva po kojima je „Štigl“ poznat širom Austrije.

U „Štiglu“ su nam rekli da proizvode različite i najfinije vrste piva u kojima uživaju, koristeći danas najsavremeniju tehnologiju u proizvodnji, praveći stalno iznova neke nove vrste proizvoda i specijalnih vrsta piva, a najnovije proizvode i vrste, nazivaju „mlada piva“. Zato Salzburg obiluje pivnicama u kojima se uz razne vrste piva poslužuju gurmanski specijaliteti uz konzumiranje uglavnom raznih vrsta kobasica. U samom gradu postoji i pivnica iz 14. veka u kojoj se toči pivo iz drvenih buradi u zemljanim kriglama, pa u njoj imate potpuno drugi doživljaj u gustiranju ovog čarobnog napitka u odnosu na modernije pivnice. Na trenutak kao da ste se izgubili u nekom dalekom vremenu srednjovekovlja.

Ono što smo saznali u Salzburgu i što podrazumeva kulturu pivarstva, ali i kulturu „guštanja“ piva, jeste da „Štigl“ nudi, ni manje ni više, barem sedam vrsta piva svojim potrošačima, a to su: pils piva koja su uglavnom gorka, radler koja se prave sa voćem, cvikl piva su ona kada izvestan tamniji deo prilikom konzumiranja ostaje na dnu, piva koja slade i imaju kvasac, kolumbos pivo koje ima gornju fermentaciju voća, kreativno pivo sa 8,2 posto alkohola, desertno i celibat ili nadomestak pivo. Ukratko, piva se dele na klasična i kreativna piva koja se konzumiraju uz slatkiše, a piva degustiraju poput vina. Proizvođači u ovoj fabrici kažu da je važna organska proizvodnja piva, kao što je važna saradnja sa proizvođačima ječma i hmelja i domaćim farmerima koji garantuju za kvalitet proizvodnje ovog bilja.

Proizvođači su nam objašnavali da je veoma važan i kvalitet vode, koja se koristi u proizvodnji piva, s tim što imaju kvalitetnu vodu koja dolazi iz snežnih Alpa i planinskih izvora. U proizvodnji piva zadržali su dosta toga tradicionalnog, a od starog načina proizvodnje napravili su male muzejeu kojima se mogu videti početci proizvodnje, drvena burad za točenje gde je bilo važno za kvalitet piva kako, čime i od čega su burad „obručena“, od prvih zemljanih krigli, porcelanskih, staklenih, pa do prvih čaša, različitih oblika i raznih vrsta flaša za pivo… Ta mesta posvećena kulturi piva i pivovarstvu posete na hiljade turista dnevno iz celog sveta. Vlasnici ove pivrae su članovi porodice Kiener koja je jednako poštovala i sačuvala tradiciju u proizvodnji ovog napitka, ali koristeći najsavremeniju tehnologiju u proizvodnji praveći široku lepezu novih proizvoda. Zbog svega toga Salzburg s pravom nosi ime grada autentične kulture piva.