Salzburg – Mocartovo rodno mesto i grad klasične muzike

Ukoliko posetite Salzburg, onda je poseban doživljaj otići na Mozart Dinner Konzert, koji se se svako veče održava u baroknoj dvorani grada.

Uz sve znamenitosti, muzeje, galerije, katedrale, dvorce, zamkove i tvrđavu, koje poseduje Salzburg, prilikom dolaska važno je posetiti  Mocartovu rodnu kuću i kuću u gradu u kojoj je kasnije živeo, jer zapravo ovaj kompozitor je i zaštitni znak grada Salzburga. U njegovu čast Salzburžani  organizuju tokom godine, sve od aprila do oktobra, posebne kulturne tradicionalne manifestacije, performanse i festivale  i to u ulici i kvartu nadomak njegovog rodnog doma. Njegova rodna kuća je  pravi  muzej sa sačuvanim predmetima i stvarima koje je koristio ovaj veliki kompozitor, a prilikom obilaska kuće – muzeja, u prilici ste sve vreme da slušate muziku ovog vrsnog, najpoznatijeg  kompozitora Evrope, čije ime sa ponosom obeležavaju i izgovaraju Salzburžani.

Volfgang Amadeus Mocart, rođen je 1756. godine u ovom gradu, koji je tada bio glavni grad nezavisne nadbiskupije u Svetom rimskom carstvu. Bio je najmlađi sin Leopolda Mocarta, muzičara koji je radio na dvoru u Salzburgu, koji je i podučavao muzici svog maloletnog sina Mocarta, kojeg je učio da svira klavir i violinu veoma rano i Mocrat je sa svega pet godina napisao svoje prve kompozicije. Već kao sedamnaestogodišnjak počinje ozbiljno svoju muzičku karijeru i svira širom Evrope, boravi na dvorovima Bavarske, Beča, Švajcarske, Italije, Francuske, Holandije… Iako je imao veoma uspešnu muzičku karijeru, napisao preko  600 muzičkih dela, simfonija, klavirskih i violinskih koncerata, opera, najpoznatije su Don Đovani, Figarova ženidba i poslednja koju je napisao Čarobna frula, pratile su ga životne nedaće poput bolesti i besparice. I pored nedaća koje  su ga pratile u radu sa dvorskim mecenama, biografi su zabeležili da je vodio veoma ekstravagantan život, koji se završio rano, u 35. godini.

U starom delu grada Salzburga  se nalazi groblje Svetog Petra gde je sahranjena Mocartova sestra koja se takođe bavila muzikom, dok je Mocart svoj život  okončao u Beču i pretpostavlja se da je tamo sahranjen. I svakako ako posetite Salzburg  onda ne treba propustiti, jer doživljaj je i Mozart Dinner Konzert – koji se svako veče održava u baroknoj dvorani. Uživaćete u izvedbi odabranih Mocartovih dela, o čemu se brinu članovi ansambla i dva operska pevača, uživaćete u posebnoj akustici zvuka barokne dvorane, a pevaće umetnici obučeni u kostime toga vremena, u ambijentu  svetlosti bezbroj sveća koje se nalaze na mnogobrojnim lusterima barokne dvorane, što će  vas vratiti u Mocartovo vreme. U pauzama  koncerta i uživanja u Mocartovoj muzici uživanje se nastavlja uz kulinarske specijalitete prema receptima iz Mocartovog vremena. Kada se govori o Mocartu o njegovom rodnom gradu Salzburgu, onda  je  važno pomenuti i „mocartove kugle“, slatkiši po kojem je grad poznat i koje se jedino ovde može kupiti, a domaćini kažu da ih ima više vrsta i da je samo jedan pravi i orginal, a prepoznati se može najpre po visokoj ceni koja je niža od onih drugih kugli , koje se ovde spravljaju i koje takođe nose Mocartovo ime.

Salzburg je tokom godine pozornica i scena preko 4000 kulturnih događaja vezanih prevashodno za muziku, grad muzičkih festivala i kao što je poznato u ovom gradu je snimljen čuveni film „ The  Sound of Music – Moje pesme moji snovi“, a ove godine grad beleži tačno dvesta godina kompozicije Josepha Mohra, koji je  takođe rođen u Salzburgu, „Silent Night“, koja je prevedena na više od trista jezika, čuvena Božićna pesma koja na svim jezicima i kulturama znači i šalje  poruku mira. Ovaj  grad nije samo grad tradicije i istorije, već je i grad moderne  i modernih stilova života. „Mi u turističkoj organizaciji grada pokušavamo da našu turističku ponudu usavršimo, nudeći posetiocima i ono što je moderna umetnost i na taj način spajamo tradicionalno i moderno i obogaćujemo turističku ponudu za budućnost“, kaže Roland Plotzeneder, ispred Turističke organizacije grada.

I u prilog te priče već  u novijem delu grada možete posetiti muzej Moderne kojeg krase galerije slika i  skulptura savremene umetnosti.  Na samo koji kilometar od centra grada nalazi se čuveni Hangar 7, građen u modernističkom stilu. Reč je o građevini bez  ijednog ugla, hangaru sastavljenom od 1754 različita staklena panela, odnosno od 120 tona metala i oko 380 tona stakla. Tu vlasnik Red Bula čuva svoje avione, formule… Tu, na salcburškom aerodromu, u Hangaru je i avion DC 6 koji je nekada pripadao Titu. Saznali smo od domaćina toliko, da je vlasnik Red Bula dopremio ovaj Titov avion iz Nigerije, opremio ga i renovirao i naparvio od njega vredan eksponat, međutim, naši domaćini nisu mogli  toga dana, kada smo bili u poseti Hangaru Sedam, ishodovati dozvolu kako bi pogledali ovaj avion.