Izvorne tradicije u Vrbasu – 40. Festival folklornih tradicija Vojvodine (FOTO)

Više od hiljadu učesnika iz šezdesetak kulturno-umetničkih društava predstavlja se ovog vikenda na 40. Festivalu folklornih tradicija Vojvodine, jedinstvenoj manifestaciji koja se po deseti put održava u Vrbasu pod nazivom Panonski vašar.

Ove godine na Festivalu je svoje kulturne i duhovne vrednosti predstavila romska zajednica, a posebno atraktivno je bilo venčanje nekoliko parova i prikazivanje tradicionalnih običaja romske svadbe. U tome su, osim domaćina Kulturnog centra Vrbasa i predstavnika romske zajednice u opštini Vrbas, pomogli i ansambli iz Novog Sada i Deronja.

Prisutne su pozdravili Rihard Hengl direktor KC Vrbasa i Savo Mučibabić sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, a manifestaciju je otvorila Miljana Štulić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

“Pozdravljam naše goste, prvenstveno učesnike Festivala, koji nesebično i uz puno truda i ljubavi neguju kulturu, običaje, jezik i tradiciju ovdašnjih naroda. U okviru Festivala folklornih tradicija Vojvodine neguju se kulture svih 26 nacionalnih zajednica koje u međusobnoj slozi i toleranciji žive i stvaraju u našoj opštini, ali i šire”, naglasila je Štulić.

Danas od 12.00 časova na programu je koncert u sklopu 10. Festivala dečjeg izvornog stvaralaštva, a od 17.00 časova nastupiće opet stariji ansambli. Od 15.00 časova posetiocima su dostupne izložbe domaće radinosti, starih jela, narodnih nošnji i instrumenata.

Cilj održavanja festivala je da se tradicionalne i izvorne vrednosti sačuvaju i prikažu u onom obliku u kom su i nastale.

“Naravno, uvek su prisutni određeni uticaji i transformacije i to se na ovom vašaru i vidi, jer Vojvodina je multkulturalna zajednica. Zahvaljujući našoj manifestaciji, u sve većem broju sredina počeo je da se neguje ovaj oblik amaterizma, a pogotovo u selima gde je narodno stvaralaštvo i nastalo i opstalo”, rekao je Savo Mučibabić sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Pokrovitelji Festivala su, sem opštine Vrbas,  Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Organizatori su, osim Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, Kulturni centar Vrbasa i CFK “Drago Jovović”.