„Rod“ najavio izložbu o ruskoj emigraciji i reviju filmova

Izložba pod nazivom „Ruski emeigranti i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici“ biće svečano otvorena u ponedeljak, 8. oktobra, u 17 časova u holi bioskopa „Jugoslavija“. Izložbu priređuju Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ Vrbas uz pomoć Istorijskog arhiva „Srem“ čiji su stručni saradnici autori ove izložbe, a posvećena je obeležavanju stogodišnjice dolaska prvih emigranata iz Rusije u tadašnju Кraljevinu SHS i tragovima koje su ostavili na ovim prostorima. Na otvaranju će govoriti predstavnici Arhiva, a u umetničkom delu nastupiće učenici Osnovne muzičke škole iz Vrbasa.

„Nakon otvaranja izložbe, u 18 časova uslediće i projekcija igranog filma „Romanovi, carska porodica“, pošto se ove godine navršava i vek od svirepog ubistva carske dinastije. Takođe, 11. oktobra od 19 časova, biće prikazan ruski film „Sobibor“, pošto se na taj datum obeležava godišnjica proboja logoraša iz ovog nacističkog logora. Istog dana, ovaj film prikazivaće se i u beogradskom Ruskom domu. Revija ruskog filma biće nastavljena 18. oktobra projekcijom filma „Morfijum“ po delu Mihaila Bulgakova, a 25. oktobra, od 19. časova na repertoaru bioskopa je film „Skit“ koji obrađuje temu drevnih Slovena. Ulaz na sve programe je slobodan“, navode u Udruženju „Rod“ i pozivaju građane da posete izložbu, koja će Vrbašanima biti dostupna do 20. oktobra, kao i filmske projekcije.

11. oktobra biće prikazan ruski film „Sobibor“, pošto se na taj datum obeležava godišnjica proboja logoraša iz tog nacističkog logora. Revija ruskog filma biće nastavljena 18. oktobra projekcijom filma „Morfijum“ po delu Mihaila Bulgakova, a 25. oktobra, na repertoaru bioskopa je film „Skit“ koji obrađuje temu drevnih Slovena. Sve projekcije su od 19 časova.

„Rod“ se zahvaljuje na saradnji Filmskoj redakciji КC Vrbas, kao i Ruskom domu, a podseća da ovog oktobra u Vrbasu počinje i kurs ruskog jezika na koji se zaineteresovani mogu prijaviti do 12. oktobra, na mejl [email protected].