Iz istorije vrbaskog školstva – Predavanje Vladimira Uvalina

Predavanjem pod nazivom „Iz istorije vrbaskog školstva“  Vladimir Uvalin dao je u Gradskom muzeju kratki prikaz istorijata osnovne škole u Starom Vrbasu i građanskih škola, kako je objasnio, u oba Vrbasa, budući da je u vreme Kraljevine Jugoslavije mesto bilo podeljeno na Stari i Novi Vrbas.

„Državna ženska građanska škola u Novom Vrbasu osnovana je još 1904. godine, ali je nažalost ugašena 1933. Iz te škole su nastale dve nove. U Novom Vrbasu to je Privatna građanska škola, a u Starom Vrbasu Državna mešovita građanska škola. Nakon Drugog svetskog rata, Vrbas dobija četvorogodišnju jedinstvenu školu, koja je školske 1947/48. imala 1621 učenika. Sedam školskih godina u Vrbasu deluje i Srednja poljoprivredna škola koja je odškolovala 230 poljoprivrednih tehničara. Među njima je dosta značajnih ličnosti važnih za naš grad. Recimo, Stevan Tadić, kasnije uspešan direktor PIK „Vrbas“ iz vremena kada je Vrbas doživljavao snažnu privrednu ekspanziju“, približio je Uvalin svoje predavanje, koje se potom usmerilo na razvoj osmoletki u Vrbasu.

Predavanje je uokvireno u oblik jednog školskog časa od 45 minuta, s obzirom da je posvećeno temi obrazovanja, a i da je održano u sklopu izložbe Pedagoškog muzeja Srbije koja obrađuje temu razvoja prosvete na našim prostorima. Predviđeno je da se istim povodom  u Gradskom muzeju održi i predavanje Vladimira Kaljevića  o istorijatu Gimnazije u Vrbasu, zakazano za 24. oktobar.